Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
De IJsselmeer Visserij.
De IJsselmeer Visserij.
klik voor groter, video bij : .....lees meer.....¬
Op het IJsselmeer zijn een kleine honderd beroepsvissers actief; zij vissen vooral op aal en op schubvis. De aalvisserij wordt uitgeoefend met vistuig zoals grote fuiken, schietfuiken, aalkisten en hoekwant.

De visserij op schubvis (brasem, snoekbaars, spiering, zeeforel, zeelt en blankvoorn), gebeurt met monofil of nylon netten. Iedere beroepsvisser moet een vergunning huren wat weer wordt vertaald in verschillende merken. Zo heeft de schietfuik bijvoorbeeld groene merken. Uit het aantal merken blijkt hoeveel vistuig de IJsselmeervisser in het water mag zetten.

Op het IJsselmeer is een verdeling gemaakt van plaatsen waar men mag vissen. De Nederlandse Staat is eigenaar van deze plaatsen en verhuurt het visrecht (recht om te vissen) aan de vissers.

Ieder jaar proberen de IJsselmeervissers, die zich hebben aangesloten bij de PO Vissersbond-IJsselmeer, door middel van een visplan een zo goed mogelijk visbeheer te realiseren. In het visplan hebben de vissers afgesproken dat er per vistuig 20% wordt gereduceerd in vistijd en/of in merken.

Paling of aal
Gerookte paling is een overbekende lekkernij die uit het IJsselmeer komt. Voordat de paling in het IJsselmeer terechtkomt heeft ze al een hele reis achter de rug. De paling wordt namelijk ten zuiden van de Bermuda eilanden geboren. De palinglarven drijven met de golfstroom in ongeveer 3 jaar tijd richting de Europese en Afrikaanse wateren. Wanneer de paling in het IJsselmeer is gearriveerd, is de larf inmiddels veranderd in een glasaal. De paling blijft ongeveer 8 jaar in zoet water en is dan geschikt om te worden gevangen en verwerkt.

Spiering
De tot de zalmachtigen behorende spiering is een klein visje met een groenzilverachtige kleur en wordt ongeveer 30 cm. groot. De visserij op spiering wordt eind februari, begin maart gedurende een periode van hooguit 5 a 6 weken uitgeoefend.
Voordat het ministerie van LNV de regelgeving voor de spieringvisserij uitvaardigt, gaan een aantal IJsselmeervissers eerst proef vissen om de hoeveelheid aanwezige spiering in te schatten. Zijn de resultaten goed dan opent de PO Vissersbond-IJsselmeer de spieringvisserij. De spieringvisserij is voor de IJsselmeervissers een belangrijke visserij. De afzet vindt hoofdzakelijk plaats naar de Zuid Europese landen.
 
 Video: Paling visserij op het IJsselmeer
Gepubliceerd op 15 sep. 2013 door Visserij Nieuws.punt.nl
 

Kort filmpje over het vangen van Paling, ook wel Aal genoemd, met fuiken op het IJsselmeer

 

 

 


Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl