Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
De Snurre-vaad Visserij .
De (Anker) Snurre-vaad Visserij.
klik voor groter, korte video bij lees meer...¬
De snurrevaad- of ankerzegenvisserij is een vismethode waarbij een groot stuk zeebodem door lange zegentouwen (ook wel kabels of lijnen genoemd) en een net wordt omsloten, waarna deze touwen naar het schip worden toegehaald. Vissen worden door de touwen opgejaagd en belanden uiteindelijk in het net.
 
Hoewel het schip bij de ankerzegenmethode stil blijft liggen, is het geen passieve visserijtechniek. Anders dan bij bijvoorbeeld de staandwantvisserij is het net bij snurren in beweging.
 
De gemiddelde snelheid waarmee de lijnen en het net worden binnengehaald ligt ten opzichte van het water op ongeveer één mijl tot drie mijl per uur. Dit hangt af van de bodemgesteldheid en de sterkte van de getijdestroom.

Het is zaak dat de vislijnen de grond raken, anders schrikt de vis niet op. Uiteindelijk wordt de vis door de twee vislijnen opgejaagd naar het midden, komt het net over het gebied zonder dat de bodem flink wordt omgewoeld zoals bij de boomkor en zwemt de vis in de kuil van het net.

Qua snelheid zouden sommige vissen in staat kunnen zijn om uit het net te zwemmen. Maar door uitputting (door het opdrijven van de lijnen) lukt het meestal niet of nauwelijks om te ontsnappen. In veel gevallen komt bij het snurren de vis pas in de laatste fase in het kuilnet terecht, dus bij het halen van de laatste meters lijn en het net.

Nadelen
De methode is alleen effectief wanneer de vis de zegentouwen goed kan waarnemen. Dit betekent dat er alleen bij voldoende licht en helder water goede vangsten worden gedaan. In het donker kan er dus niet met de snurrevaad gevist worden. Tevens vallen de wintermaanden af aangezien de dagen dan kort zijn en de lichtintensiteit gering.

Snurrevaadvisserij kan alleen in gebieden worden uitgeoefend waar geen obstakels als stenen en wrakken aanwezig zijn, omdat het zegentouw hieraan kan blijven haken. Ook moet de bodem vlak en zanderig zijn, omdat het touw zich anders vastloopt.
 
Welke vissers?
In Denemarken en Schotland zijn verschillende vissersschepen uitgerust om deze methode toe te passen. In Nederland is het slechts een enkeling die deze visserij durft op te pakken.
 
Anker snorrevaad visserij op de Noordzeee met de UK 244 van Rein Bos
Share |Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl