Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Staand-Want Visserij.
De Staand-Want Visserij.
klik voor groter,  video bij lees meer.............¬
Kieuwnetten zijn gebaseerd op het principe dat een vis wel zijn kop door een maas van een net kan steken, maar er niet meer uit terug kan omdat hij achter de kieuwdeksels blijft hangen.
 
Warnetten bestaan uit meerdere lagen. Eén of meer fijnmazige netten hangen voor een grootmazig net. De vis trekt het fijnmazige net door de grote mazen heen en raakt zo verstrikt.
 
Deze netten worden met behulp van drijvers en een verzwaarde lijn aan de onderzijde van het net (onderpees) 'staand' in het water opgesteld, en na verloop van tijd binnengehaald.

Binnen de Nederlandse zeevisserij wordt de staand-want visserij vooral toegepast rond wrakken. De visserij met een sleepnet is daar niet mogelijk omdat het risico dat het tuig achter wrakstukken blijft hangen te groot is. Maar een wrak, met al zijn begroeiing en schuilplaasten, is wel een bijzonder aantrekkelijk biotoop, zodat er bijvoorbeeld veel kabeljauw zit. Met staand want kan men deze kabeljauw te pakken krijgen.

 
De visserij met kieuwnetten is bijzonder selectief. Te kleine vis zwemt door de mazen heen en te grote vis komt er niet in vast te zitten. De grote volwassen exemplaren die voor veel nakomelingen kunnen zorgen kunnen ook worden gespaard. Door de netten uit te zetten op uitgekiende plekken en dieptes kan de visser bovendien redelijk goed mikken op de soort vis die gevangen wordt. De bijvangst aan ondermaatse vis en ongewenste soorten is bij deze methode dan ook laag in vergelijking met de sleepnetvisserij (waarbij de mazen van het net vaak worden dichtgetrokken).
 
De visserij met warnetten is minder selectief omdat het hier gaat om een combinatie van fijnmazige en grofmazige netten.

Conflicten met 'gaand want'

Een nadeel van de staand-want-methode is dat het uitstaande vistuig een belemmering vormt voor andere vormen van visserij. Volgens het internationale zeerecht moet 'gaand want' wijken voor 'staand want'. Het komt regelmatig voor dat een sleepnet-visser (bijvoorbeeld een garnalenkotter) sterk van koers moet veranderen omdat er staande netten uitstaan. Soms sneuvelen er vistuigen of scheepsschroeven bij een confrontatie van beide methoden.
 
In augustus 1996 kwam het bijna tot een Hollands-Deense visserijoorlog toen een grote vloot Denen hun staande want uitzetten in de Hollandse kustwateren tussen Den Helder en Hoek van Holland. Er was daar toen veel tong te vangen, die tegen een goede prijs verkocht kon worden. De Nederlandse kleine platviskotters konden vrijwel nergens meer vissen en dreigden de staande netten stuk te gaan varen.
 
Het conflict kwam tot een oplossing toen de Denen, op verzoek van de Nederlandse visserijorganisaties, een patrouillevaartuig stuurden om orde op zaken te stellen. Tegelijkertijd stak een harde westenwind op, die het de kleine Deense kottertjes moeilijk maakte om uit te varen.
 
Video: Staandwant visserij met de UK 244
 

 
Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl