Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Nieuwe KW 145 “Catharina”
Nieuwe KW 145   “Catharina”
klik voor foto's van dit schip
Afgelopen zaterdagmiddag liep de nieuw gebouwde kotter Catharina voor ’t eerst de IJmuidense vissershaven binnen. IJmuiden is niet de thuishaven, want de KW 145 is ingeschreven in Katwijk en dat is dus officieel haar thuishaven.
 
Donderdag 27 april kwam de KW 145 aan bij het Straal- en Schilderwerken Teerenstra B.V. in Den Helder. De nieuwe kotter is bij dat bedrijf gestraald en daar in de gewenste rederijkleuren van de Vof N. van der Plas & Zoon uit Katwijk gezet.
 
Doordat de firma Teerenstra de kotter in een dichte loods behandeld en dus geen hinder heeft van het vochtige weer, kon de kotter afgelopen zaterdagmorgen de loods reeds verlaten en zette daarna gelijk koers naar IJmuiden. Hier zal de kotter verder worden uitgerust voor de boomkorvisserij.
 
Doordat de kotter te veel diepgang heeft voor de haven van Urk en ondieptes in het IJssselmeer, worden de vislijnen, zware visserijuitrusting en stookolie en water pas nu aan boord gedaan. Dit is om de diepgang, tijdens de vaart naar Kornwerderzand zo min mogelijk te laten zijn.
 
Van deze kotter, ontwikkeld door het Scheepsbouwkundigbureau Herman Jansen B.V. uit Monnickendam en Hoekman Shipbuilding B.V. uit Urk, werd de bouw van het casco uitbesteed aan een scheepswerf in het Poolse Gdansk. Na een moeilijk verlopen sleepreis arriveerde de toekomstige KW 145 op 5 januari dit jaar in Urk aan de afbouwkade van Hoekman Shipbuilding B.V.
 
In grote lijnen lijkt de 41,20 meter lange en 9 meter brede kotter op de laatste nieuwbouw kotter Elisabeth Christina TX 19, die de Firma Hoekman eerder afleverde aan de familie Krijnen op Texel, maar is alleen drie spanten korter. Ook de indeling van accommodaties, nettenruim, enzovoort is ook anders.
 
Door de ontwikkeling van de olieprijzen op de wereldmarkt, besloot reder N. van der Plas de hoofdmotor, een Wärtsilä 26 motor van 1471 pk (2000 pk), te laten inrichten voor het varen op zware olie. De nieuwe kotter is verder uitgerust met twee Mitsubishi hulpmotoren van 325 pk en één van 110 pk.
 
Het is de bedoeling dat deze nieuwe kotter vandaag haar technische proefvaart gaat maken. De officiële overdracht is gepland op aanstaande zaterdag. Na het weekend zal deze nieuwe kotter KW 145 naar de visgronden vertrekken en is dan een belangrijke aanwinst voor de IJmuidense visafslag. (bron Hollandse Visveiling)
 

Reacties

op 23-05-2006 16:11

,,We hadden het schip liever in de vaart genomen in een tijd dat het allemaal voor de wind ging, maar helaas hebben we nu de wind tegen. Dit betekent niet dat we spijt hebben van deze investering. Vol vertrouwen gaan we de toekomst tegemoet in de hoop dat na slechte tijden weer betere tijden zullen volgen”, aldus Nico van der Plas senior. Aan het schip zal het in ieder geval niet liggen. De door Hoekman Shipbuilding gebouwde KW 145 is een zeewaardig schip dat is voorzien van de modernste snufjes en ingericht om de beste kwaliteit vis aan wal te zetten. De zware-olie-installatie moet zorgen voor zo min mogelijk kosten. Onder een stralend zonnetje vond zaterdag de overdracht plaats in IJmuiden. Verschillende Urker bedrijven droegen hun steentje bij aan de totstandkoming van deze hypermoderne kotter. Zo leverde Scheepsbetimmeringsbedrijf L. Post & Zn. een stukje vakwerk af met de betimmering van de accommodatie, het dek en visruim. De stoffering werd verzorgd door K. Wakker Woninginrichting. Vabo zorgde voor de kunststofvloeren en polyester. De TCD was verantwoordelijk voor de slurry-ijsmachine, visruimkoeling en stortbakken. De Visserijcoöperatie leverde de tuigage. P. Brouwer Elektrotechniek deed de elektrische installatie. Marble leverde de alarminstallatie en touchscreenbesturing. Verder nog Speedheat (vloerverwarming), Vlambra (brandbeveiliging), Drogisterij De Gaper (medische uitrusting) en Schildersbedrijf Coenen (schilderwerk).

Sjoerd de Jong op 01-09-2007 19:08
Is er informatie cq foto's beschikbaar van de IJM 75 'Gorredijk'? Ik praat dan over de jaren '60 dat schipper Van Duyn de baas was op de Gorredijk. Met zijn zoon, Leen van Duyn, ben ik jarenlang vriend geweest. Een (gescande) foto van de IJM 75 zou mij meer dan welkom zijn!Wie kan mij helpen?
op 01-09-2007 22:33
IJM 75 Gorredijk foto op deze Website
Groeten.
 
 
ilovepussy op 02-09-2007 09:08
Mooi gemaakte site hoor!
Wat vind je van mijn nieuwe site?
 
Liefs, Maddy
René Goos op 18-05-2009 10:29
Geachte heer.
 
Ik doe aan modelbouw van schepen en heb de Smit Rotterdam al gemaakt, Nu wil ik graag de KW-145 maken maar nergens daarvan zijn er bouwdozen te koop.
Mijn vraag is aan u, Zou u voor mijn de tekening van de WK-145 toe kunnen sturen, Zo dat ik de tekeningkan verkleinen op schaal dus, Of misschien zou u dat voor mijn kunnen doen, Dat het schaalmodel rond de 1 meter word.
Ik vind dit zo een mooi schip dat ik haar graag zou willen hebben als pronkstuk in de woonkamer.
Ik hoop op een gunstig bericht.
In afwachting op uw antwoord.
 
Mvg.
 
R.Goos
Frans Halsstraat 8
1521 SP Wormerveer
0647994580
Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl