Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Platvis en kabeljauw horen niet op een rode lijst
Platvis en kabeljauw horen niet op een rode lijst
 
klik voor groter
Groeiende visstand bewijst duurzame aanpak Nederlandse vissers
Nieuwlande, 24 December 2008 - De hogere vangstquota voor schol, tong en kabeljauw tonen aan dat de Nederlandse visserijvloot op een duurzame manier kan vissen en dat de visstanden in de Noordzee weer aan het stijgen zijn. Daarom zouden de platvissen en kabeljauw niet langer op de rode lijst van de Viswijzer moeten staan, maar moet er een onafhankelijk vislabel komen voor consumenten, waar ook de overheid en de visserijsector bij betrokken worden.

Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid (SWNM) naar aanleiding van de nieuwe vangstquota voor 2009, die de EU-ministers in Brussel hebben afgesproken. Volgens die afspraken mogen Nederlandse vissers volgend jaar 9 procent meer tong en 13 procent meer schol vangen in de Noordzee. Het quotum voor kabeljauw is zelfs met 30 procent verhoogd. Als vissers hun quotum niet halen, mogen ze langer op zee blijven.

De nieuwe quota bevestigen volgens de SWNM dat het veel beter gaat met de visstand dan milieuorganisaties het publiek willen doen geloven. De reacties van milieuorganisaties als het Wereld Natuur Fonds op de nieuwe visserijquota voor 2009 zijn zelfs voorzichtig positief. ,,De visstanden stijgen elk jaar en de Noordzee is een voorbeeld voor alle andere wereldzeeën. We mogen trots zijn op onze vissers", stelt penningmester J. Post van de stichting.
 
Volgens hem worden deze vissoorten juist met de vaak als negatief bestempelde boomkor bevist, maar blijkt deze manier van vissen toch duurzaam te kunnen zijn. De vloot van boomkorvissers is het afgelopen jaar opnieuw met 24 schepen afgenomen.
 
In twintig jaar tijd is driekwart van het aantal schepen verdwenen. Post: ,,Deze sector heeft de afgelopen jaren enorme offers moeten brengen, terwijl de visstanden stijgen. De Noordzee zit vol met vis, terwijl de beschermde gebieden nog niet zijn ingesteld. Daar kan het dus niet aan liggen."

Het steekt de stichting dat tong, schol en kabeljauw nog steeds op de rode lijst staan van de Viswijzer, die Stichting De Noordzee samenstelt. Volgens Post houden wetenschappers grote veiligheidsmarges aan en moeten visstanden jaren achtereen een stijging laten zien voordat de soort naar de groene lijst verhuist.
 
Ook worden verstorende activiteiten als de bouw van windmolenparken of vervuild rivierwater dat de kraamkamers binnenstroomt ten onrechte op het conto van de vissers geschreven. Fosfaatvrije wasmiddelen spelen daar bijvoorbeeld een schadelijke rol in. ,,Wij hopen dat het publiek rond de kerstdagen de offers van de vissers respecteert en deze vis wel koopt", aldus Post.  Bron: Stichting WNM
 
 
 
Video's: UK 153 vist met de pulskor op de Noordzee
 
Aan boord van de NG-1  ( Outrigvisserij )
 
Twinriggen aan boord van de PD 147
 
Laatste reis van de UK 44 ‘Morgenster’
 
 

Reacties

boomkor visserf op 25-12-2008 13:45
stop de groene leugen is hier ook weer van toepassing de mensen komen er wel achter dat die greenpeace en wnf gewoon criminelen zijn greenpeace doen de slechste olie in de motor die er maar te krijgen is het wordt nu tijd voor tegen gas van onze kant wij zijn gewoon heel goed bezig met duurzame visserij nederland loopt weer voorop zo als gewoonlijk
de Volkskrant op 27-12-2008 16:34

'Viswijzer vervangen door onafhankelijk vislabel'

RIJSWIJK - De overheid en de visserijsector moeten betrokken worden bij het opstellen van een onafhankelijk vislabel voor consumenten. Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid (SWNM).

Volgens de SWNM tonen de nieuw vastgestelde vangstquota voor kabeljauw, tong en schol aan dat het veel beter gaat met de visstanden dan milieuorganisaties het publiek willen doen geloven. Het steekt de stichting dat deze vissen nog steeds op de rode lijst van de Viswijzer staan. Consumenten wordt afgeraden om vissoorten die op die lijst staan te eten wegens overbevissing en belasting van het milieu.

Volgens Stichting De Noordzee, die de Viswijzer samenstelt, is het te vroeg om te juichen. Met de tong en schol gaat het nog steeds niet goed. Ook de kabeljauw kan zich alleen herstellen dankzij de strenge afspraken over de maximale visserijsterfte, zo stelt Stichting De Noordzee...

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl