Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
‘Kabeljauwwonder' in de Oostzee
‘Kabeljauwwonder' in de Oostzee
 
lees meer                         klik voor groter
Gold de kabeljauw in de Oostzee nog maar een jaar geleden als bedreigde vissoort, nu adviseert de International Council for the Exporation of the Seas (ICES) de quota voor de oostelijke Oostzee te verhogen.
 
‘Het lijkt op een wonder', zegt Norbert Kahlfuss, voorzitter van het Verband für Kutter- en Küstenfischer in Mecklenburg Vorpommern. ‘Ik begrijp nog niet helemaal hoe dit allemaal kan.'
 
Het advies de quota nu met vijftien procent te verhogen zorgt voor nieuwe hoop bij de vissers, die jarenlang met dalende quota werden geconfronteerd. Kahlfuss verwacht nu van de EU-commissie dat die het advies van de ICES snel overneemt.
 
Volgens de wetenschappers van ICES is het bestand van geslachtrijpe kabeljauw ten oosten van Bornholm duidelijk gegroeid. Het steeg van ongeveer 66.000 ton in 2005 tot naar schatting 140.000 ton eind vorig jaar. Als deze ontwikkeling doorzet, verwacht de Rostocker visserijbioloog Christopher Zimmermann in 2011 een biomassa van 405.000 ton. Dan zou het kabeljauwbestand in zes jaar zijn verzesvoudigd.
 
 
Deense Oostzeevisserij gebukt onder krappe quota
 
In december 2006 stelde de Europese Unie voor de eerste keer voor alle belangrijke commerciële visbestanden TAC's en quota vast voor de Oostzee. De verantwoordelijkheid voor het visserijbeheer werd altijd gedeeld door de landen die aan de Oostzee grensden via de Internationale Visserijcommissie voor de Oostzee (IBSFC), die door het verdrag van Gdansk in 1973 was opgericht.
 
Daar zijn in het verleden soms harde noten gekraakt omdat ook de Oostzee te maken had met teruglopende visbestanden en de controle op de vangsten vaak te wensen overliet. Ondanks een incidentele opleving staan de visbestanden volgens deskundigen nog steeds onder druk en dat weerspiegelt zich in de quota. Onder andere de Deense Oostzeevisserij gaat gebukt onder de krappe quota voor kabeljauw, schol, bot en tarbot.
 
De Europese Unie participeerde al vanaf 1983 in de Internationale Visserijcommissie, maar door de uitbreiding van de EU valt nu ongeveer 90 procent van de Oostzee onder EU-wetgeving. De overige 10 procent behoort tot de Russische Federatie. De laatste twee decennia hebben de vissers langs de Oostzeekusten hun vangsten voornamelijk zien teruglopen.
 
 
 
Video: De vissershaven van Sassnitz op Rugen
 
Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl