Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Officiële boek presentatie 'Noordpolderzijl'
Officiële boek presentatie 'Noordpolderzijl'
“Thuishaven voor vissers en robbenjagers”
Op 5 september a.s. om 14:00 uur word het boek Noordpolderzijl  “Thuishaven voor vissers en robbenjagers” gepresenteerd bij Noordpolderzijl (café t Zielhoes) nabij Usquert.
 
Er liggen dan garnalenkotters in de haven, er wordt een oude 1-cil Brons scheepsmotor (stond in de tjalk UQ 2) gedemonstreerd, er is een thematentoonstelling over de visserij, Wouter Klootwijk (‘Klootwijk aan Zee’) komt het boek presenteren, er treedt een shantykoor op et cetera.
 
Het is een mooi en compleet boek geworden, een must voor iedereen die iets met de visserij te maken heeft. Omvang: 230 x 300 mm, full colour, meer dan 400 afbeeldingen, schepenlijst UQ 1911-heden, enz.
 
Voor 1 augustus besteld en betaald geeft een inteken voordeel van €5,00
Mochten mensen geen brochure hebben ontvangen of meer bestelformulieren willen dan kan gebeld worden met 0595-423873  (Klik hier voor de website Usquert.net waar het boek besteld kan worden)
 
De verhalen
Rode draad in het boek zijn de verhalen van de vissers en andere direct betrokkenen. Aan de hand van hun belevenissen, ondersteund door kleurrijk foto- en feitenmateriaal, schetst het boek een zeer authentiek beeld van het harde leven van de visserman in weer en wind, bij nacht en ontij en in voor- en tegenspoed. In het hoofdstuk ‘Fortuinen der zee’ wordt dit grote en kleine leed beschreven. Bijzondere verhalen als van een overboord gegooid anker zonder touw tot een redding uit het drijfijs met een helikopter, gebeurtenissen, vaak veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden, pure pech of als gevolg van de harde werkelijkheid die de natuur in petto had, passeren de revue. 
 
Opzet van het boek
Bij de samenstelling van het boek is gekozen voor een opzet waarbij de historische ontwikkeling van de visserij, zeehondenjacht en andere buitendijkse activiteiten vanuit Noordpolderzijl en het Waddengebied zoveel mogelijk worden toegelicht door middel van gesprekken met directbetrokkenen, aangevuld met feitenmateriaal, documentatie en foto’s. Vooral de vraaggesprekken geven kleur en diepte aan de historie. Ze worden zo authentiek mogelijk weergegeven. Daar waar Gronings wordt gesproken, is dit in de tekst gehandhaafd. Een integrale Nederlandse vertaling is in het boek opgenomen zodat geen afbreuk wordt gedaan aan de toegankelijkheid. Gesprekken met nagenoeg alle nog in leven zijnde schippers-eigenaren, maar ook met vertegenwoordigers uit de garnalenhandel schetsen een gevarieerd beeld, gebaseerd op persoonlijke verhalen. Het boek geeft hiermee een boeiend overzicht van een kleinschalige bedrijfstak en de aanverwante bedrijvigheid in het veelzijdige Waddengebied. Een waardevol cultuurhistorisch document dat gecompleteerd wordt met een schepenlijst van de Usquerder vloot.
 
Garnalenvisserij
De opkomst en ontwikkeling van de garnalenvisserij langs de waddenkust en in het bijzonder die vanuit Usquert wordt gedetailleerd beschreven. Wat begon als kleinschalige visserij, vaak in de vorm van ‘Visscher zonder boot’, heeft zich in de afgelopen twee eeuwen ontwikkeld tot een visserijmethode met uiterst moderne technieken. Nog steeds is Usquert thuishaven voor een aantal garnalenvissers. Garnalenhandelaren vertellen over hun komst naar één van Nederlands meest pittoreske havens en staan stil bij het afslaan, kopen en laten pellen van de vangst. Het streven van de vissers naar een eigen visafaslag leidde zelfs tot een raadsvoorstel om een visafslag te openen in de molen ‘Eva’. In het hoofdstuk ‘Van sloep naar tjalk en van tjalk naar kotter’ wordt de overgang van kleine houten sloepen naar stevige robuuste tjalken geschetst. Een bijna vergeten episode uit de geschiedenis van de visserij is de verwerking van garnalen tot grondstof voor de veevoederindustrie. Dit was gedurende vele decennia een bloeiende activiteit. In die tijd waren veel van de schepen voorzien van een machinale garnalendrogerij en was de visserij op consumptiegarnalen nog van ondergeschikt belang.
 
Vangstgebieden
Bijzonder is de uitgebreide beschrijving door schipper Bertus Medendorp van de steeds weer van loop veranderende zeegaten en de belangrijkste vangstgebieden, geïllustreerd met gedetailleerde kaarten. Alle, alleen bij de vissers bekende en door hen gehanteerde namen van de prielen en gaten, zijn opgenomen in de tekst. Samen geven ze een goed beeld van het continu veranderende waddenlandschap.
 
Zeehondenjacht
Tot het verbod in 1962 werd er vanuit Noordpolderzijl volop op zeehonden gejaagd, zowel op de Wadden als in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen. Hoe, waar en waarom er op de robben werd gejaagd, welke technieken werden toegepast en wat er met de geschoten dieren gebeurde wordt uit de eerste hand verteld in nog niet eerder gepubliceerde interviews.
 
 
 
 

Reacties

Henk Landkroon op 22-10-2009 21:23
Jullie hebben een geweldige site!!
Ik heber op mijn (goedbezochte) weblog http://stormblast1953.blogspot.com/2009/10/trouwdag.htmlmelding van gemaakt in het blogje
 
Ga zeker zo door, ik blijf julli volgen!!
Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl