Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Paaibestand kabeljauw herstelt spectaculair
Paaibestand kabeljauw herstelt spectaculair
 
APELDOORN – Het paaibestand van de kabeljauw herstelt zich spectaculair voor de Canadese kust, vermoedelijk door de recente afkoeling van Groenland en het Noordpoolgebied.
 
Dat stelt gepensioneerd mariene-bioloog Dolf Boddeke in het juli/augustusnummer van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Natuurwetenschap en Techniek.
Het paaibestand op de Grand Banks bij het zuidoosten van Newfoundland bedroeg enkele jaren terug slechts 20.000 ton, nu 150.000 ton.
 
Volgens Boddeke is er een relatie tussen het smelten van gletsjers op Groenland en de Noordpool en de opvallende verbetering in het paaibestand. „In de jaren negentig was er veel smelt aan de kust van Groenland en het Noordpoolgebied, waardoor de watertemperatuur op de Grand Banks daalde tot 4 graden Celsius, met dramatische gevolgen voor de voorplanting van de kabeljauw.”
 
De kabeljauwvangst werd in 1993 helemaal stilgelegd. De algemene verklaring van wetenschappers en milieugroeperingen luidde dat overbevissing de oorzaak was.
Boddeke ontkent niet dat overbevissing een rol speelde, maar signaleert dat de kabeljauw tegelijk naar warmere gebieden trok. Daar was de roofvis een gemakkelijker prooi voor vissers. Het te koude water had de vis verdreven uit zijn gewone paaigebieden.
 
De bioloog stelt dat de afgelopen twintig jaar relatief veel smelt is geweest. Vorig jaar maakten Utrechtse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Science bekend dat de stroomsnelheid van de gletsjers de afgelopen zeventien jaar is afgenomen, door een temperatuursverlaging boven Groenland en het Noordpoolgebied. Doordat minder ijs in zee terechtkwam, warmde het water weer op. En de kabeljauw wist zijn oude paaigrond terug te vinden.
 
George Rose, hoogleraar aan de universiteit van Newfoundland bevestigt de redenering van Boddeke. Ook hij stelt dat klimaatsverandering een mogelijke oorzaak kan zijn voor het verschijnsel. „De voornaamste reden voor deze plotselinge toename na een decennium zonder herstel is niet bekend.”
 
Desondanks blijft Rose overbevissing aanwijzen als belangrijkste probleem voor het herstel van de kabeljauwstand. Hij stelt dat met name bijvangst van kabeljauw buiten de 200 mijlszone hierop van grote invloed is.  Bron: Reformatorisch Dagblad
 
Video: Kabeljauwvisserij bij Port AuxBasques (Newfoundland)
 
Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl