Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Groot sportvisserij onderzoek
Groot sportvisserij onderzoek
‘Hoeveel vis van welke vissoorten wordt er door sportvissers meegenomen?’ Deze vraag uit Brussel was voor het Ministerie van LNV aanleiding om TNSNIPO en Imares opdracht te geven tot een groot sportvisserij onderzoek.
 
Eind vorig jaar startte het onderzoek onder meer dan 100.000 mensen van de Nederlandse bevolking. Centraal hierin staan de deelname aan de sportvisserij, visfrequentie, het meenemen van vis en het economisch belang van de sportvisserij.
 
De uitkomsten hiervan geven een vergelijkend beeld van de populariteit van sportvissen, de hoeveelheid geld die erin om gaat en hoeveel vis er van welke vissoorten wordt meegenomen.
 
Sportvisserij Nederland participeert in dit onderzoek door de inbreng van kennis en middels een financiële bijdrage.
 
Het onderzoek bestaat uit drie fasen:
1 - screening,
2 - maandelijkse logboekjes,
3 - eenmalige reguliere enquête.
 
De eerste fase vond plaats in december. Ruim 52.000 huishoudens, representatief voor de Nederlandse bevolking, werd gevraagd of ze het afgelopen jaar hebben gevist in het zoete binnenwater of de zoute kustwateren. Ook werd gevraagd hoe vaak er werd gevist en of men van plan was om in 2010 te gaan vissen. De eerste resultaten en exacte cijfers van fase één zijn bekend.
 
Sportvislogboek
In de tweede fase van het onderzoek houden 2000 sportvissers (500 zoet, 500 zout en 1.000 die zowel in zoet als zout hebben gevist) iedere maand een logboek bij. Daarin wordt per vistrip ingevuld waar er is gevist, wat er is gevangen, wat er is teruggezet en wat er aan vis is meegenomen. De visser kan daarbij tevens aangeven of hij tevreden is en de vistrip op verschillende vlakken, zoals de bereikbaarheid van het water en de visstand, waarderen.
 
Het logboek eindigt met de vraag hoeveel de sportvisser die maand heeft uitgegeven aan zijn hobby – dit varieert van uitgaven aan hengels, aas, lokvoer en vergunningen tot de benzinekosten.
 
Herhaalonderzoek
De derde fase van het onderzoek vindt in oktober van dit jaar plaats en betreft een enquête onder sportvissers zoals die in 2004 en 2006 door TNS-NIPO werd gehouden in opdracht van Sportvisserij Nederland. Dit herhaalde reguliere onderzoek is nodig om de in fase een en twee verzamelde gegevens te kunnen vergelijken met de eerdergenoemde onderzoeken. Daarbij dient deze herhaalde enquête ook om de nieuwe methodiek met de oude te kunnen vergelijken
 
Belangenbehartiging
De onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van logboeken is afkomstig uit Australië. Daar wordt al jaren gewerkt met deze methode die statistisch betrouwbare gegevens oplevert. Die zijn belangrijk omdat het Ministerie van LNV in het kader van de herziening van het Europese Visserijbeleid verplicht is om aan Brussel door te geven hoeveel kabeljauw er door de recreatieve visserij – de recreatieve nettenvissers aan de kust inbegrepen – wordt gevangen.
 
Sportvisserij Nederland zal de gegevens uit het onderzoek gebruiken om de belangen van alle sportvissers te behartigen. Zo geeft een beter zicht op de uitgaven van sportvissers het economisch belang van de sportvisserijsector duidelijk aan.
Ruim 2 miljoen sportvissers
 
De eerste uitkomsten van het TNS-NIPO onderzoek wijzen uit dat in 2010 nóg meer mensen gaan vissen dan in 2009! Zo blijkt dat Nederland in 2009 een kleine twee miljoen sportvissers telde en in 2010 ruim twee miljoen. Daaronder 1.300.000 mannen, 250.000 vrouwen en 550.000 kinderen  Bron: Sportvisserijnederland.nl
 

Reacties

op 18-04-2010 21:38
2miljoen sportvissers !!!!! ( a 10 kilo pp per jaar en dat is heel laag ingeschat)
 
Waarom maken die groene leugenaars zich dan zo druk over de beroepsvissers....kunnen ze beter die sportvissers aanpakken
 
SPORTvisser op 22-04-2010 11:27
lekker makkelijk reageren, 2 miljoen sportvissers. Daar zijn er zeker 1,5 miljoen bij die nooit vis meenemen. Van de resterende 500.000 misshcien 10% die wel eens vis meeneemt en daar weer 10% van die meer dan 10 kg/jaar meeneemt. Dat nuanceert wel wat toch?
 
Hoeveel vissersschepen zijn er? Laats een topic gezien dat er 15000 kilo zeebaars werd gevangen in 1 trekje.
Even rekenen: 1 trekje per week, 6 maanden per jaar = 24 tekjes x 15000 kilo x aantal vissersschepen.
Of zou het toch iets genuanceerder zijn?
 
Slotconclusie: Van het genoemde aantal van 2 miljoen is maar een marginaal percentage dat echt vist voor de pot. de rest is SPORTvisser.
Sensor op 22-04-2010 16:28
Als de Europese Unie nu eerst eens overgaat tot een verbod op het vissen met netten en de bemanning van beroepsvisserijschepen dwingt om met maximaal één hengel per bemanningslid te vissen. Dan voorkomen we dat de vissoorten op de gehele wereld uitgemoord worden en is er vis genoeg voor iedereen. Dan is er ook geen behoefte meer aan nog grotere visfabrieksschepen en kan iedereen die een visje lust deze zelf met de hengel vangen.
Chris op 22-04-2010 20:24
De naam Sportvissen zecht toch al genoeg.
De meeste mensen vissen voor de sport.
Net wat hier boven gezecht werd er neemt maar een klein deel van alle sportvissers wat vis mee.
 
Catch & Release..
 
Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl