Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Zoetwaterkabeljauw duikt op in Vlaamse rivieren
Zoetwaterkabeljauw duikt op in Vlaamse rivieren
Onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vingen in de Balen de eerste kleine kwabaal die geboren en opgegroeid is in de rivier de Grote Nete. De kwabaal is de enige kabeljauw die leeft in zoet water. 
 
"Er is dus goede hoop dat deze mooie maar verdwenen vissoort binnenkort opnieuw tot onze inheemse fauna gerekend kan worden", zegt Johan Coeck, onderzoeksgroepleider Aquatisch Beheer.
 
Kwabaal of zoetwaterkabeljauw verdween uit onze waterlopen in de jaren ’50 en ’60. De kwabaal is de enige kabeljauw die leeft in zoet water. Volwassen kwabalen eten bijna alleen maar vis en kunnen tot meer dan 1 meter groot worden.
 
klik voor groter
 
De soort kwam in zo goed als elke waterloop in Vlaanderen voor en was het authentieke visingrediënt van de Gentse waterzooi. Door watervervuiling en door het uitdiepen en rechttrekken van onze waterlopen stierf de kwabaal volledig uit in België.
Sinds 2000 werkt INBO samen met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de provinciale Visserijcommissies aan een herstelprogramma voor kwabaal en dat werpt nu vruchten af.
 
In de proefkwekerij in Linkebeek zijn onderzoekers er de voorbije jaren in geslaagd om kwabalen in gevangenschap te kweken. Wanneer de eitjes uitkomen worden de kleine kwabaallarven in kweekvijvers gezet om er op te groeien tot kleine kwabaaltjes van 10 cm die in het najaar uitgezet worden in de rivieren.
 
Door de sterk verbeterde waterkwaliteit en het meer ecologisch rivierbeheer, vonden de onderzoekers van het INBO in het stroomgebied van de Grote Nete een geschikt biotoop voor de kwabaal.
 
"De voorbije jaren waren al uitgezette vissen terug gevonden die uitgegroeid waren tot stevige knapen van 50 cm en meer, nu weten we dat deze dieren er voor het eerst in geslaagd zijn om zich ook voort te planten", laat het INBO weten.   Bron: Vilt
 
 
Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl