Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Britten en de IJslanders op ramkoers over makreel
Britten en de IJslanders op ramkoers over makreel
Na kabeljauwoorlog dreigt nu makreelconflict
Vijfendertig jaar na de Kabeljauwoorlogen liggen de Britten en de IJslanders op ramkoers over de quota voor makreel.  De Britten zijn boos op IJslandse vissers die volgens hen veel te veel makreel vangen waardoor de nu nog gezonde visstand bedreigd zou worden, schrijft de BBC op zijn website .
 
IJsland, dat tot voor kort voornamelijk de steeds schaarsere kabeljauw en haring ving, heeft zichzelf een quotum van 130 duizend ton makreel toegeëigend. Veel te veel vinden met name Schotse vissers die vrezen dat ze hun lucratieve makreelvangst zullen zien dalen.
 
De IJslanders beweren op hun beurt dat het best goed gaat met de makreel, maar dat de vis langzaam naar het noorden verhuist. Dat de IJslanders plotseling interesse tonen in de makreelvangst komt voort uit economische motieven. Het zwaar door de economische crisis getroffen IJsland is sinds het ineenstorten van de bankensector weer grotendeels afhankelijk van de visvangst en visverwerkende industrie.
 
Begrijpelijk of niet, een Schots conservatief lid van het Europese parlement heeft opgeroepen tot een blokkade van IJslandse schepen. "Door zo te plunderen gedragen ze zich net als de Vikingen, hun voorvaderen", aldus Struan Stevenson tegen de Britse omroep.
 
Ook schepen van de eilandengroep Faeröer, een autonome eilandengroep binnen het koninkrijk Denemarken, moeten volgens hem worden tegengehouden. Een schip van de eilandengroep werd al verhinderd om hun lading makreel te lossen in het Schotse Peterhead.
 
'Oorlog'
De dreiging van een blokkade van Engelse zijde doet denken aan de kabeljauwoorlogen van de jaren vijftig en zeventig.
 
De IJslanders verlegden destijds een paar keer de grens van wat zij als IJslandse wateren en dus als de eigen visgronden beschouwden. Engelse schepen die (te veel) visten in 'IJslands' water liepen onder meer het risico dat hun netten werden losgesneden..
 
Toen de Royal Navy vervolgens Britse trawlers ging beschermen, kwam het een paar keer tot een treffen tussen de Britse marine en de IJslandse kustwacht. Schepen werden geramd en een IJslands kustvoertuig vuurde zelfs een schot af.
 
Uiteindelijk haalden de Engelsen bakzeil. De IJslanders dreigden uit de Navo te stappen en de militaire basis op het eiland, die van belang was voor het opsporen van Sovjet-onderzeeërs, te sluiten.
 
EU
Mocht het dit keer weer tot een conflict komen, dan hebben de Engelsen de betere kaarten. De militaire basis is al jaren dicht en de IJslanders hebben op dit moment juist iets van de Britten nodig. Groot-Brittanië kan een eventuele toetreding van IJsland tot de EU frustreren.
 
Daarnaast heeft IJsland nog een schuld uitstaan bij de Engelse regering betreffende de omgevallen spaarbank Icesave.   Bron: Z24.nl
 
 
Video: Makreel jigging Ijsland
 
 
 

Reacties

op 25-08-2010 21:52
Als de ijlanders vis kunnen vangen dan is het geen probleem om hun schulden aan engeland en neder in te lossen.
Of boycot alle ijslandse producten.
 
 
 
 
 
 
Kaptein Haak
Gekke Gerrit op 25-08-2010 22:50
Eindelijk en land met klote en schijt aan de rest...
Heerlijk.
op 26-08-2010 09:15
De EU heeft er zelf een puinzooi van gemaakt met een dolgedraaid visserijbeleid. Ze waren op IJsland wel gek als ze ook maar een tel aandacht besteden aan dezelfde EU.
Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl