Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Marine behoedt zeezoogdieren voor ontploffing [video]

Eerst de zeezoogdieren wegjagen en dan pas een bom onschadelijk maken. De bemanning van mijnenjager Zr. Ms. Makkum pakte dinsdag een zogenoemde ‘blockbuster’ uit de Tweede Wereldoorlog op een bijzondere manier aan.

Deze joekels waren bedoeld om een heel woonblok weg te vagen. Om de verstoring van het zeeleven zoveel mogelijk te beperken, had de marine kennisinstituut TNO om advies gevraagd. De bom die een schipper recent op 300 kilometer uit de Nederlandse kust boven haalde, was met 4000 pond en een lengte van 2,5 meter namelijk bijzonder groot.

Granaten overboord

In het adviesrapport stonden verschillende aanbevelingen om zeezoogdieren zoals bruinvissen voortijdig weg te laten zwemmen. Zodoende heeft Zr. Ms. Makkum vooraf een extra sonar gebruikt.

Dit hoogfrequente geluid is onprettig voor de dieren. Daarnaast werden schrikgranaten overboord gegooid. Ook is de bom met drijfzakken van de bodem gehaald tot 10 meter onder de waterlijn. Op deze manier zou de meeste druk z’n weg naar boven vinden en ook zo de schade minimaliseren.

Springstof weggelekt

De verwachting was dat de ontploffing een enorme waterzuil zou veroorzaken. Er werden dan ook de nodige wenkbrauwen gefronst toen het door Maritieme Explosieven Opruimingsdienst en marine duikers aangebrachte explosief tot ontploffing werd gebracht en enig effect uitbleef. Een verkenning door een duiker zorgde voor duidelijkheid.

De 1800 kilo springstof bleek in de loop van 70 jaar uit de bom te zijn gelekt. Toch overheerste tevredenheid, een mogelijke bom is onschadelijke gemaakt. De nieuwe werkwijze bleek te werken en kan in de toekomst vaker worden toegepast.

De ‘blockbuster’ uit de Tweede Wereldoorlog die onlangs door de RN-1 is opgevist

Taken mijnendienst

De hoofdtaak van de mijnenjagers is mijnenvrij houden van de zee, de kustwateren en de havenmondingen. Wekelijks treffen vissers nog bommen en mijnen aan uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Mogelijk liggen er nog honderdduizenden onontplofte oorlogsprojectielen. Daarnaast beschermen ze maritieme eenheden in gebieden met mijnendreiging. [Nieuwsbericht Defensie| 09-09-2015]

Video: Marine behoedt zeezoogdieren voor ontploffing

Gepubliceerd op 10 sep. 2015 door defensie

Bijschrift video: Eerst de zeezoogdieren wegjagen en dan pas een bom onschadelijk maken. De bemanning van mijnenjager Zr. Ms. Makkum pakte 8 september 2015 een zogenoemde ‘blockbuster’ uit de Tweede Wereldoorlog op een bijzondere manier aan. Deze joekels waren bedoeld om een heel woonblok weg te vagen.

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl