Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
‘Haringoorlog’, een juridisch dispuut met de Noren

DEN HAAG – De Europese Commissie is in gesprek met de Noorse autoriteiten over de weigering van Noorwegen om haringvissers uit de EU toe te laten in de wateren rond Spitsbergen.

Trawlers uit de EU-lidstaten, waaronder Nederland, kregen dit jaar geen toegang van Noorwegen tot de wateren rond Spitsbergen om daar op Atlanto Scandic haring te vissen. De Telegraaf kopte ‘Haringoorlog!’. Nederlandse trawlers moesten uitwijken naar andere gebieden om hun aandeel in de TAC AS Haring op te kunnen vissen.

Noorwegen claimt autonome bevoegdheid in de EEZ van Spitsbergen en zag in het ontbreken van een overeenkomst tussen de kuststaten voor het beheer van de Atlanto Scando haring in 2015 reden om trawlers uit de EU de toegang te ontzeggen tot de Noorse zone en tevens tot Spitsbergen. Met Rusland bereikte Noorwegen afgelopen zomer wel een akkoord, en Russische trawlers mochten wel vissen in het gebied.

Op vragen van de VVD-fractie over de situatie antwoordde staatssecretaris Martijn van Dam deze week dat zijn voorganger tegen de gang van zaken heeft geprotesteerd bij de Europese Commissie en in de Raad, en dat het aan de EC is om namens de EU-lidstaten hierin op te treden. De Juridische Dienst van de Europese Commissie heeft de situatie onderzocht en komt tot de conclusie dat het gedrag van Noorwegen in strijd is met het Verdrag van Parijs (Spitsbergenverdrag) uit 1920. Dat verdrag geeft alle ondertekenaars, waaronder Nederland, gelijke rechten.

De EC heeft namens de Raad een bezwaarbrief gestuurd naar de Noorse autoriteiten. In de brief wordt aangegeven dat het uitblijven van een akkoord over de haring geen gevolgen zou mogen hebben voor de Spitsbergen-zone. Noorwegen is opgeroepen haar wetgeving aan te passen.

Noorwegen is van mening dat het Spitsbergenverdrag alleen gaat over land en de territoriale zee en niet over de hele Exclusieve Economische Zone die in 1977 is ingesteld. Noorwegen claimt hier autonome bevoegdheid en stelt dat in afwezigheid van een overeenkomst voor Atlanto Scando haring in de Noorse wateren er ook geen toestemming is voor het gebied rond Spitsbergen. Er is dus sprake van een juridisch dispuut. [Bron: Visserijnieuws.nl]

Lees ook: Schriftelijke vragen over Haring ruzie met Noorwegen

En: Europese vissers geweerd uit wateren rond Spitsbergen

Met Rusland bereikte Noorwegen afgelopen zomer wel een akkoord

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl