Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Vissers gedwongen om voedsel te verspillen

Nederlandse kottervissers mogen maximaal nog 375 kilo tarbot en/of griet per week aanvoeren. Een giga-probleem, reageren vissers. Want wie gaat er dure zwartvis overboord zetten? Van rog mag wekelijks nog maar 40 kilo worden aangevoerd, soms is dat na een enkele trek al boven water.

Dat hebben de producentenorganisaties afgelopen maandag besloten. Om te voorkomen dat er in december geen tarbot en griet meer mag worden aangevoerd wordt een drastische aanvoerbeperking doorgevoerd.

Van het Nederlandse quotum tarbot en griet was vorige week 90 procent benut. Het quotum is dit jaar – uit voorzorg - verlaagd van 2.579 naar 2.493 ton, maar vissers zien beslist niet minder van deze zwartvis. Integendeel, weekvangsten van één tot anderhalve ton tarbot/griet zijn geen uitzondering.

De ergernis over het te krappe quotum is groot. De visserijorganisaties pleiten voor een tussentijdse verhoging, maar omdat wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt is dat zinloos. Maar zonder die wetenschappelijke onderbouwing wordt het quotum voor tarbot/griet wel gekort. ,,Uit voorzorg, en dat soort kulargumenten’’, reageert Geert Meun, secretaris van VisNed.

Omdat Nederland zelf grootaandeelhouder is van de TAC van 4.488 ton is er in het buitenland weinig beschikbaar om te ruilen. Nederland moest begin dit jaar een kleine overschrijding over 2015 wegwerken, en heeft met ruiltjes inmiddels een quotum van 2.530 ton tarbot/griet.

Voor meer vissoorten is het quotum veel en veel te krap. Met nog twee maanden te gaan is het quotum voor rog op een haar na volledig benut.

PO’s proberen het hele jaar al de vangsten van tarbot/griet en rog te reguleren. Voor tarbot/griet gold begin dit jaar een minimummaat van 27 centimeter, en in de zomer werd die maat verhoogd naar 32 centimeter met een stevige boete achter de hand. Van rog is de minimummaat 55 centimeter, mocht begin dit jaar maximaal 175 kilo per week worden aangevoerd en sinds de zomer niet meer dan 125 kilo. Nu mag er per vaartuig maximaal nog slechts 40 kilo rog per week worden aangevoerd.

Om de overheid en wetenschap duidelijk te maken hoeveel kostbare vis er onnodig overboord gegooid moet worden, adviseren bestuurders om discards goed in het logboek te noteren. [Bron: Visserijnieuws.nl]

Ingezonden in Visserijnieuws door Cor Vonk, TX 1. Vissers gedwongen om voedsel te verspillen

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl