Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Waddengebied kan niet zonder visserij

Visserij en Waddenzee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Visserij heeft er altijd bij gehoord, past prima in het menselijk medegebruik van een natuurgebied en kan en zal er dus altijd blijven.

De Waddenvisserij kent een grote variëteit aan combinaties van vissers, vistuigen en schepen. De garnalenvisserij met de klossenpees is de dominante soort. Maar er is ook spieringvisserij in sluiskommen en er zijn vele vormen van visserij met vaste vistuigen op droogvallende platen. Ook zijn er handkokkelaars en zogenoemde ´geïntegreerde vissers´.

Door: Pim Visser

Maar de Waddenzee is qua vispopulatie de Waddenzee niet meer. Er is veel minder vis in de Waddenzee, en ook in de aangrenzende kustzone. Dat is een verandering van de laatste decennia. De garnalenvisserij is daarin echter een stabiele factor met haar kenmerkende ups en downs. Nu kent die gelukkig weer een sterke ´up´, tegen dit voorjaar een sterke 'down´.

Wat de oorzaak van dat alles is, weten we niet. Er zal ook wel niet één oorzaak zijn. Er is immers veel veranderd. Om uit de losse pols wat dingen te noemen: de Noordzee-vissersvloot is gehalveerd; de Scholbox (een gebied boven de eilanden) is gesloten gebied voor visserij om een kraamkamerfunctie te creëren; de mechanische kokkelvisserij is uitgekocht; de zandsuppleties zorgen jaar in, jaar uit voor het bedekken van de habitat van de kustzone met een laagje zand dat elders in de Noordzee is gewonnen; de garnalenvisserij is uitgebreid; de temperatuur van het water is aanzienlijk gestegen, evenals het aantal zeehonden (exponentieel en nog steeds stijgend); de Tweede Maasvlakte is aangelegd en baggerslib van ver weg komt via de zeegaten de Waddenzee in; de bemesting vanaf het land is enorm maar wel minder dan vroeger. En dan is er de nog immer voortgaande aanpassing van het systeem aan de Afsluitdijk en de Lauwersmeerdijk.

Kortom: een vergelijking met superveel onbekende factoren. Het ontrafelen daarvan zou smullen moeten zijn voor wetenschappers. Die zouden gewoon moeten zoeken. Niet als aanleiding om, al dan niet verwijtend, te wijzen naar welke oorzaak dan ook. Nieuwsgierig zoeken is volgens mij een van de kerneigenschappen van wetenschap…………>>

>>> Lees hier verder op de website van het Friesch Dagblad <<<

...

Artikel Friesch Dagblad: Waddengebied kan niet zonder visserij

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl