Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
EU moet knelpunt zeebaars kleinschalige beroepsvisserij oplossen

De situatie van zeebaars in de Europese wateren is zorgwekkend. “Maatregelen om het zeebaars-bestand te herstellen zijn nodig, maar de maatregelen die de Europese Commissie heeft gekozen zorgen voor een ongelijk speelveld”, dat stelt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP).

De Nederlandse kleinschalige beroepsvisserij heeft in tegenstelling tot de handlijnvissers geen quotum gekregen. “Dit treft de gezinsbedrijven in de traditionele kustvisserij hard. Daarom heb ik de Europese Commissie verzocht een einde te maken aan deze ongelijke situatie”.

Maatregelen

Stieneke van der Graaf, ChristenUnie-statenlid in de provincie Groningen, bezoekt regelmatig het proeflokaal van deze vissers in Lauwersoog: “Ik eet daar graag een visje en dan vertellen ze vol passie over hun werk. Deze traditionele vissers vissen verantwoord en naar draagkracht van de zee. Maar nu raken ze in de problemen door de afgekondigde maatregelen. Dus Europese actie is nodig”.

De Nederlandse kleinschalige visserij met staand want op zeebaars en de hardervisserij met bijvangst zeebaars lijken door de Europese Commissie over het hoofd gezien. Deze worden in het commissievoorstel op een 0 quotum gezet. In 2016 mochten ook deze vissers 10 maanden van het jaar 1300 kg per maand aanlanden.

In totaal ging het in 2015 om nog geen 0,2% van het geschatte bestand en 0,5% van de totale Europese vangst. Een vangst die dus van weinig invloed op het bestand maar van groot belang voor onze kleinschalige visserij in de Zeeuwse Delta, de kustzone en op het Wad.

Stieneke van der Graaf is tevens kandidaat Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, ze staat op plaats 6 op de kieslijst. [Nieuwsbericht Eurofractie.nl - dinsdag 06 december 2016]

Europarlementariër Peter van Dalen heeft zojuist schriftelijke vragen ingediend (Lees onder) over de ongelijke situatie die momenteel gaande is voor kleinschalige beroepsvissers m.b.t. het zeebaars quotum.

Zeebaars maatregelen voor de kleinschalige visserij

De situatie van zeebaars in de Europese wateren is zorgwekkend. Terecht heeft de Europese Commissie een aantal maatregelen genomen. Daarbij is echter de Nederlandse kleinschalige visserij met staand want op zeebaars en de hardervisserij met bijvangst zeebaars over het hoofd gezien. Deze worden in het commissievoorstel op een 0 quotum gezet.

In 2016 mochten ook deze vissers 10 maanden van het jaar 1300 kg per maand aanlanden. In totaal ging het in 2015 om nog geen 0,2% van het geschatte bestand en 0,5% van de totale Europese vangst.

Een vangst die dus van weinig invloed op het bestand maar van groot belang voor onze kleinschalige visserij in de Zeeuwse Delta, de kustzone en op het Wad. Wanneer er een quotum van 10 ton wordt vastgesteld voor de handlijnvissers kan het niet zo zijn dat het quotum van de staand want vissers lager is. Er dient sprake te zijn van een gelijk speelveld binnen de kleinschalige visserij.

Vraag: Is de Europese Commissie bereid om de maatregelen aan te passen zodat ook kleinschalige de staand want en hardervisserij in Nederland een bescheiden zeebaars quotum toebedeeld krijgen en er een gelijk speelveld kan ontstaan binnen de kleinschalige visserij?

Peter van Dalen (ECR)

Zeebaars [Dicentrarchus labrax ] foto Wikimedia Commons

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl