Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Voorzitter Vissersbond: “Rutte en Kamp: stop met Noordzee windparken”

Zonnestroom wordt de goedkoopste vorm van duurzaam opgewekte energie. Dat maakt het internationale persbureau Bloomberg bekend. Dat gegeven is belangrijk voor keuzes die het kabinet moet maken om de doelstellingen van de Energieagenda van minister Kamp te behalen.

“Zonne-energie wordt goedkoper dan wind-op-zee en dat is voor iedereen goed nieuws,” zegt voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. “Het kabinet kan nu stoppen met het verder volbouwen van de Noordzee en het IJsselmeer.”

Meer duurzame opwekking dan kolen en gas

Bloomberg heeft de kosten voor nieuwe zonne- en windparken in 58 opkomende economieën, waaronder ook China, India en Brazilië, geanalyseerd. De prijs van zonnestroom ligt nu op hetzelfde niveau als die van windenergie. Het tempo waarmee de prijs voor zonne-energie is gedaald is ongekend. Het opwekken van zonne-energie binnen de stedelijke omgeving met veel platte daken in het relatief dichtbevolkte Nederland wordt aldus een steeds serieuzer alternatief voor gas en wind-op-zee. Wereldwijd wordt nu meer opwekcapaciteit voor duurzame energie bijgebouwd dan voor kolen en gas.

Budget bewust inzetten

“Dat betekent dat Nederland met het beperkte budget voor de energietransitie meer milieuwinst kan behalen door te kiezen voor de goedkoopste vorm van groene stroom. Ik roep het kabinet op om met deze nieuwe inzichten niet meer te investeren in te dure windparken. Zet het geld zo efficiënt mogelijk in om de CO2-doelen voor 2050 te realiseren.”

Terwijl de Noordzee in hoog tempo wordt volgebouwd met molens, komen investeringen in andere vormen van energieopwekking nauwelijks op gang. “Denk aan zonnecellen op alle geschikte daken in steden en dorpen, maar ook andere innovaties als raampartijen en speciale dakpannen die stroom opwekken. Terwijl die alternatieven wel in de plannen van Kamp zijn opgenomen,” aldus Nooitgedagt.

Weg van de minste weerstand

“Met het bouwen van windparken op zee kiest het kabinet voor de weg van de minste weerstand. Op korte termijn toch nog wat groene punten scoren. Maar er gaat kostbaar budget verloren aan windparken op de Noordzee. Zeker als het kabinet de economische collateral damage in de rekensom meeneemt. Dan bedoel ik de economische schade in de vorm van veiligheidsrisico’s voor de scheepvaart en gebiedssluitingen voor onze visserij.”

Waarom het kabinet geen werk maakt van het centraal ontwikkelen van duurzame energieopwekking? “Binnen het stedelijk gebied is heel veel mogelijk met bijvoorbeeld koude/warmte-opslag in combinatie met warmtepompen, aardwarmte, restwarmte biomassa, groen gas, brandstofcellen en andere oplossingen voor het opslaan van deze energie. Het centraal realiseren van oplossingen is alleen ingewikkelder en stuit op veel bureaucratie. Maar het kabinet moet daar nu toch echt werk van maken. Ook dit staat in de Energieagenda.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl [Nieuwsbericht Nederlandse vissersbond - 29 december 2016]

Kabinet moet stoppen met winmolens op zee

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl