Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Nog geen Europees beleid TTX in schelpdieren

Er is nog steeds geen uniform EU-beleid voor tetrodotoxine (TTX) in schelpdieren. Op basis daarvan kan verwacht worden dat ook komende zomer productiegebieden en verwaterpercelen in de Oosterschelde gesloten zullen worden als opnieuw TTX wordt aangetroffen in mosselen en/of oesters.

2016 had alles in zich om een bijzonder mosselseizoen te worden. Dat werd het ook, maar anders dan gehoopt: TTX maakte er een zwaar jaar van. Tilly Sintnicolaas, manager van het Nederlands Mosselbureau, keek tijdens de jaarvergadering van Vissersvereniging Yerseke terug en vooruit.

De vondst van TTX vorig jaar was eigenlijk geen verrassing voor de schelpdiersector. Elders in Europa was de toxine al vanaf 2009 waargenomen. En in het najaar van 2015 bleek dat TTX ook in ‘zomermonsters’ van oesters en mosselen in de Oosterschelde aanwezig was geweest. De sector was in actie gekomen en op het ergste voorbereid, er lag vooraf aan de start van het mosselseizoen een crisisdraaiboek klaar.

De verrassing zat hem voor de sector meer in het optreden van de Nederlandse overheid en de NVWA. De Nederlandse overheid had in Brussel gepleit voor EU-beleid voor TTX, maar dat werd niet gedragen omdat er nog zoveel onbekend is over de risico’s van TTX. Nu Brussel de Nederlandse wens had afgeschoten, was het idee dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. Niets bleek minder waar.

Toen vrijdag 24 juni 2016 in twee monsters TTX werd aangetroffen, stuurde de NVWA vanuit eigen verantwoordelijkheid een waarschuwingsbericht de deur uit. Tegen de wens van de sector, die ervoor had gepleit om handrapers middels borden te waarschuwen. De sector stond er immers garant voor dat er alleen veilige mosselen op de markt zouden komen. De telefoon stond roodgloeiend. Ondanks genuanceerde berichtgeving bleven koppen haken: gif in mosselen. Na vijf weken konden de verwaterpercelen weer open.

Het Nederlands Mosselbureau heeft de impact onderzocht. Aankoopcijfers in Nederland en België laten zien dat de eerste maand de mosselverkoop met respectievelijk 32 en 10 procent terugviel. De woordvoering door de Belgische voedselautoriteit FAVV had minder paniek tot gevolg. Over acht weken gerekend was de terugval in Nederland 18 procent en in België 7 procent. België is veruit de grootste markt.

Het komt regelmatig voor dat er toxines in het gangbare monitoringsprogramma worden aangetroffen. De controle op TTX is nieuw. De boodschap van het Nederlands Mosselbureau blijft dat de sector de voedselveiligheid voor de consument waarborgt. [Bron: Visserijnieuws.nl]

Nog geen Europees beleid TTX in schelpdieren

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl