Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Open dagen visserijonderwijs ROC Friese Poort in Urk

URK – De vlag gaat uit bij de maritieme opleidingen van ROC Friese Poort in Urk. En niet alleen vanwege de open dagen dit weekend. De twee maritieme maritieme opleidingsadviseurs Pieter Leen Bos en Jacob Ruiten zijn in hun sas.

Verwacht wordt dat er komend schooljaar meer dan tweehonderd studenten regulier MBO-onderwijs op de nautische Urker school volgen. Bij de verhuizing naar de nieuwbouw nog geen drie jaar geleden waren dat er nauwelijks honderd. Vorig jaar waren er zeventig nieuwe aanmeldingen, het streven is dit jaar nog meer aanmeldingen binnen te halen.

Binnenvaart is al jaren de grootste poot, met nu circa vijftig studenten op een totaal van 185 voor dagonderwijs. Maar de groei zit vooral weer in de visserij; momenteel is het regulier aantal studenten voor SW6, SW5 of SW4 veertig. De overige studenten volgen opleidingen voor de visindustrie, logistiek of koopvaardij.Twee jaar geleden heeft ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, de tak voor het volwassenenonderwijs, het Kennisinstituut Veiligheid (KIV) en Maritieme Opleidingen Urk overgenomen. De groei is enorm. Papieren worden steeds belangrijker. Veel vissers hebben nog geen SW6, wat problemen oplevert voor de vaarbevoegdheid aan boord. Regelmatig worden kotters naar binnen gestuurd.

Werkende studenten

ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen kent op Urk momenteel 110 werkende studenten binnen het volwassenenonderwijs. Vissers zijn in de meerderheid. Die kunnen op afstand leren (zogeheten derde leerweg), eens per kwartaal is er de mogelijkheid op school een week te trainen. Tot hun vreugde zien Bos en Ruiten dat veel studenten van deze gemotiveerde groep na het behalen van een eerste diploma ook wil doorleren. Gehoopt wordt dat die motivatie in het volwassenenonderwijs ook afstraalt op de leerbereidheid in het  door de staat bekostigde dagonderwijs voor jongeren.

Eind vorig jaar kwam de Onderwijsinspectie met een positieve rapportage over het nautisch onderwijs op Urk. De feestvreugde was groot, want het dal waaruit opgeklommen moest worden na de nieuwbouw was diep. Burgemeester Pieter van Maaren kwam langs. En er werd getrakteerd op taart. Onder leiding van ROC Friese Poort is het Urker onderwijs op weg naar de top, stellen Bos en Ruiten.

Mede dankzij het volwassenenonderwijs kan er ook geïnvesteerd worden in de toekomst. Bos en Ruiten noemen als voorbeeld de uitbreiding van de machinekamer met in het bijzonder aandacht voor elektrotechniek. Drie voormalige hoofdwerktuigkundigen doceren er, samen met een instructeur. En ook splinternieuwe brugsimulatoren voor de binnenvaart.

De open dagen beginnen vrijdagmiddag 20 januari na de officiële opening van de nieuwe binnenvaartsimulatoren, waarvoor de Flevolandse Commissaris der Koning Leen Verbeek is uitgenodigd. De open dagen zijn vrijdag tot 21.00 uur en zaterdagmorgen vanaf 09.00 tot 13.00 uur.

Dinsdagmiddag 7 februari – daags vooraf aan de Urker biddag – organiseert ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen in samenwerking met el-Tec Elektrotechnologie een informatiebijeenkomst over hybride voortstuwing in de visserij. Aanvang: 15.15 uur. De hele visserijsector is welkom. Toegang is vrij. Maar met het oog op de catering is het voor de organisatie wel nodig zich even aan te melden via: aromkes@rocfriesepoort.nl

Opleidingscoördinator Pieter Leen Bos plant in de loop van dit jaar meerdere informatiebijeenkomsten voor de vloot. Met onder andere aandacht voor veiligheid, Radio Medische Dienst en redding van drenkelingen. [Bron: Visserijnieuws.nl]

Open dagen visserijonderwijs ROC Friese Poort in Urk, foto Visserijnieuws

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl