Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Geen toezicht op aanlandplicht Schotse vloot

De aanlandplicht verliest aan draagvlak bij de Schotse vissersvloot. Het aantal vissersschepen dat op vrijwillige basis is uitgerust met boordcamera’s is gehalveerd van 32 naar 15 schepen.

De regeling dat deze schepen in ruil extra quotum kregen, is per 2017 vervallen. En dat terwijl de voor de Schotse vloot belangrijke Noordzee-kabeljauw en wijting sinds dit jaar onder de aanlandplicht vallen.

De BBC meldt dat de Schotse afdeling van het Wereld Natuurfonds, die toezicht houdt op de uitvoering van de aanlandplicht, aan de noodklok trekt. Helen McLachlan van WWF Scotland: “Het Wereld Natuurfonds steunt de aanlandplicht omdat deze leidt tot gezondere visbestanden en uiteindelijk een winstgevendere visserijsector. We zijn erg bezorgd over het toezicht op en de handhaving van de aanlandplicht voor kabeljauw en wijting. Op dit moment wordt minder dan één op de honderd visreizen gecontroleerd.”

Schotse Vissersfederatie

Ook in Schotland is de weerstand tegen de starre en onwerkbare regelgeving vanuit Brussel groot. Volgens de Schotse vissers zijn het de regels die de problemen veroorzaken, niet zozeer het toezicht. Bertie Armstrong van de Schotse Vissersfederatie: “Iedereen wil ongewenste bijvangst zoveel mogelijk voorkomen. Maar dan wel met goede regelgeving, daar zijn we nog mee bezig. Om eerlijk te zijn, zijn de boordcamera’s maar bijzaak. Die lossen het probleem niet op.”

Minder discards

Ondanks de noodkreet van toezichthouder WWF Scotland is volgens een woordvoerster van de Schotse overheid de vloot goed op weg met het verminderen van discards. “We werken er hard aan om het terugzetverbod op een pragmatische manier en gefaseerd in te voeren. Als we dat op een verstandige manier doen, is dat goed voor een duurzaam visserijbeheer.”

Na de Brexit

Over twee jaar is de Brexit een feit. Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond: “We zijn benieuwd wat Groot-Brittannië na de Brexit gaat doen met de aanlandplicht als de druk vanuit Europa wegvalt. Nederland moet zich op het gebied van de aanlandplicht samen met andere lidstaten hard maken voor een gelijk speelveld  voor alle vissers op de Noordzee, of ze nu uit Noorwegen, de EU-lidstaten of Groot-Brittannië komen. Uiteindelijk vissen we ook allemaal op dezelfde visbestanden.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends of Johan Nooitgedagt, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl   [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond 16 februari 2017]

Geen toezicht op aanlandplicht Schotse vloot

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl