Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Oceana met Postcode Loterijgeld de Noordzee op

Oceana, de grootste ngo voor zee bescherming, doet een poging om een plek te verwerven tussen de bestaande zee beschermende ngo’s. National Geographic Nederland meldt dit op haar website.

De club van onder andere de in wetenschappelijke kringen omstreden Daniel Pauly gaat de Noordzee op, want ook daar is ‘een wereld te winnen’. Vrijdag is het onderzoeksschip Neptune vanuit de Amsterdamse haven vertrokken voor een twee maanden durende onderzoekreis op de Noordzee.

Monsters verzamelen

Wetenschappers aan boord gaan duiken en monsters verzamelen in dertien verschillende gebieden in de wateren van Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Denemarken. Aan boord is onder meer een ROV, een onderwaterrobot die tot vierhonderd meter diepte zal duiken en een lab voor nader onderzoek. Volgens de organisatie is er al wel onderzoek verricht in de Noordzee, maar vooral door de olie- en gasindustrie, op zoek naar nieuwe, winbare velden.

Voor de rechter slepen

Oceana dreigt in het bericht: “De regeringen in Europa hebben afgesproken dat er vanaf 2020 alleen nog duurzaam wordt gevist, dat er niet méér mag worden gevangen dan dat de soorten zelf weer kunnen aanvullen. Slagen ze er niet in die belofte na te komen, dan slepen we zo voor de rechter. Maar dan moeten we ons wel op wetenschappelijke feiten kunnen baseren en die verzamelen we op expedities als deze.” De expeditie wordt grotendeels betaald door de Nederlandse Postcode Loterij.

‘97 procent meer vis’

Oceana maakt met een claim de actie direct omstreden. Want hoewel de organisatie toegeeft dat het de afgelopen jaren relatief goed gaat met de visstand in de Noordzee, is de hoeveelheid leven in zee nog altijd maar gering in vergelijking met honderd jaar geleden. Oceana: “Als er geen visserij was, dan zou er 97 procent meer vis rondzwemmen.”

Reactie Vissersbond

Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond: “Het is niet zo moeilijk om populistische als-dan uitspraken te doen over de hoeveelheid vis die er zou rondzwemmen zonder visserij. Nog afgezien van de wetenschappelijke houdbaarheid  van deze bewering, wordt er al duizenden jaren gevist op de Noordzee en worden er anno 2017 miljoenen mensen mee gevoed. De hoeveelheid vis in de Noordzee wordt mede bepaald door de voedselbeschikbaarheid, het klimaat en de visserij.”

“Welke van deze factoren het belangrijkste is laten we over aan de deskundigen, maar feit is wel dat de internationale visserijwetenschappers (ICES) jaar in jaar uit vaststellen dat het goed gaat met veel visbestanden van de Noordzee. Het gaat om feiten niet om aannames als-dan,” aldus Berends [Nieuwsbericht NVB - 9 februari 2017]

Kijk hier voor het jaar in jaar uit overzicht van adviezen van ICES

Lees ook: Postcode Loterij ontmantelt visserijsector met 2.25 miljoen euro

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl