Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Van Dam maakt zich ook zorgen over aanlandplicht

DEN HAAG – Het hoge woord is eruit: EZ-staatssecretaris Martijn van Dam maakt zich ook zorgen over de invoering van de Europese aanlandplicht.

Hij wil alles op alles zetten voor wat meer lucht in 2018 als de bijvangst van ondermaatse schol in de 80 mm-tongvisserij dan volgens de planning onder de aanlandplicht zal vallen. De sector kan nu eindelijk aan de slag met nieuwe overlevingsproeven voor scholdiscards.

Van Dam reageert schriftelijk op de vorige week door de Tweede Kamer aangenomen CDA-motie over een uitzondering in het jaar 2018 voor het discarden van schol in de gerichte tongvisserij.

De bewindsman maakt zich zorgen omdat de bijvangsten van ondermaatse schol in de tongvisserij erg hoog zijn, en de aanlandplicht dus een grote impact zal hebben. ,,Het toont in mijn ogen ook aan dat er nog grote stappen gezet moeten worden in de gerichte tongvisserij waar het gaat om verbetering van selectiviteit en overleving. Ik begrijp ook dat deze veranderingen niet nog dit jaar verwacht kunnen worden en zal dan ook alles in het werk stellen om samen met de andere betrokken lidstaten naar een oplossing te zoeken voor bijgevangen schol in 2018. Dit zou iets meer lucht geven, maar ik wil de sector op het hart drukken om dat eventuele extra jaar optimaal te benutten voor het zoeken naar oplossingen op het gebied van zowel hogere overleving als een hogere selectiviteit, en daarbij gevoelige keuzes en het loslaten van de status quo niet te schuwen’’, aldus Van Dam.

Van Dam reageert eveneens op de kwestie van de overlevingsproeven die nodig zijn om voldoende overleving van scholdiscards aan te tonen. ,,Het heeft voor die zoektocht niet geholpen dat in november jl. de vergunning voor de overlevingsproeven is afgekeurd. Dit heeft enige vertraging opgeleverd, maar kan tegelijkertijd niet de enige reden zijn dat we nu nog weinig in handen hebben om een uitzondering op de aanlandplicht vanwege hoge overleving te onderbouwen. Kort na de afwijzing in november heeft er overleg plaatsgevonden tussen de aanvrager en de Centrale Commissie Dierproeven, zodat een verbeterde aanvraag kon worden ingediend. Dit heeft geleid tot de afgifte van de vergunning voor de overlevingsproeven op 17 februari jl., waardoor de sector nu snel aan de slag kan met aanpassingen voor een hogere overleving in de gerichte tongvisserij.’’

Alarm

Kotterorganisatie VisNed slaat alarm en waarschuwt voor een chaos rond de aanlandplicht. ,,Zoals het er nu naar uitziet wordt het voor vissers onmogelijk zich aan de regels te houden. VisNed heeft het initiatief genomen om vanuit de North Sea Advisory Council alle landen op de hoogte te stellen van deze dreigende situatie. Er lijkt een situatie te ontstaan waarin de vissers permanent de regels moeten overtreden. Simpelweg omdat de regelgeving niet uit te voeren is’’, aldus VisNed in haar nieuwsbrief van vorige week. [Bron: Visserijnieuws.nl]

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl