Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
  
 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Bezoekers
12 mei: Visserij en Techniek

Op 12 mei aanstaande organiseert UFA in en om de Visafslag Stellendam het evenement “Visserij en Techniek” voor de leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen op Goeree-Overflakkee en de klassen 1 en 2 van de technische opleidingen aan het VMBO.

Al eeuwenlang speelt de visserij een belangrijke rol op Goeree Overflakkee. Vele generaties hebben gewerkt in of voor de visserij, op zee of aan land bij de vele bedrijven die de kotters voorzagen van hun benodigdheden. De mooie vissersdorpjes en hun havens zijn stille getuigen van deze rijke historie.

Maar de visserij is tegenwoordig veel meer dan een ambacht. De sector heeft zich ontwikkeld tot een moderne bedrijfstak en de visserman tot een maatschappelijk verantwoord ondernemer met oog en oor voor omgeving, milieu en markt. Door toepassing van moderne technieken en technologieën aan boord van de schepen wordt er tegenwoordig op zeer duurzame wijze gevist.

Maar innoveren is nooit klaar. Technieken ontwikkelen zich verder en nieuwe inzichten vragen om continue aanpassing van het mooie beroep van visserman. Om dit te kunnen is het van wezenlijk belang dat er ook in de toekomst goed opgeleide arbeidskrachten zijn. De jeugd heeft de toekomst en om die reden willen de verschillende bedrijven op de Kop van Goeree de jeugd graag laten zien wat er allemaal mogelijk is als je werkzaam bent in of voor de visserij.

De jeugd kan die dag zelf zien wat er allemaal mogelijk is als je kiest voor een technische opleiding en dan met name als je die kennis en kunde gaat inzetten voor de visserij. Zo opent de Visafslag de deuren van het Visserij-Innovatiecentrum waar ondernemers hun ideeën op schaal kunnen testen in een groot waterbassin om te kijken of deze kans van slagen gaan hebben in de praktijk.

Bij Coöperatie Westvoorn werkt de “Nettenman van Europa”, hij zal laten zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een visnet. De internationaal hoog aangeschreven scheepswerven Maaskant en Padmos zijn aanwezig, bedrijven gevestigd in onder andere Stellendam die hun sporen hebben verdiend bij de bouw en onderhoud van kotters. Zo was Padmos als scheepswerf betrokken bij de ontwikkeling en bouw van het zogenaamde MDV-schip, een innovatieve kotter die onlangs de prijs van Schip van het Jaar in ontvangst mocht nemen.

Elektro Westhoeve en Van Wijk Installatie voorzien de kotters van vistuigen en zorgen ervoor dat de pulsmodules naar behoren functioneren en uiteraard zullen ook zij niet ontbreken. De vis wordt verkocht via een veilsysteem dat gebruikt maakt van internet; de kopers in de mijnzaal kunnen concurreren met kopers aan de andere kant van de wereld! Probeer het zelf en bied op een partij vis.

De jongens en meiden kunnen aan boord van een kotter waar vissersmannen zullen vertellen en laten zien wat er allemaal gebeurt op zee en wat er moet gebeuren om een vis te kunnen vangen. Sinds kort is er een nieuw zwemvest voor de vissers dat bij nood een signaal uitzendt wat schepen en KNRM binnen krijgen; hoe werkt dat, wat doet de KNRM, hoe ziet hun snelle reddingsboot er aan de binnenkant uit? En uiteraard presenteert de Visserijschool zich en timmert IJtama aan de inrichting van een kotter. Bij al deze bedrijven is de jeugd welkom en kan zelf zien, ervaren en aan de slag. Geen praatjes, maar heel concreet en praktijkgericht, handen uit de mouwen!

Het evenement start rond 12 uur ’s middags en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Gemeente Goeree Overflakkee, Vissersvereniging Zuidwest en John P. de Wit Assurantiën. [Nieuwsbericht United Fish Auctions]

Scholen kunnen zich aanmelden door contact op te nemen met Yvet Lupgens of Mariska van der Linde van UFA op telefoonnummer 0187-491377 of een mailtje te sturen naar lupgens@unitedfishauctions.com of vanderlinde@unitedfishauctions.com

 

Op 12 mei aanstaande organiseert UFA in en om de Visafslag Stellendam het evenement “Visserij en Techniek”

 

 

Zoeken
Translate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl