Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
  
 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Bezoekers
De visser centraal in Scheveningen

Europarlementariër Peter van Dalen organiseerde samen met ChristenUnie Tweede Kamerlid Eppo Bruins vrijdagmiddag een bijeenkomst getiteld: De visser centraal. In de kantine van de visafslag van Scheveningen gingen zo’n 60 vissers, wethouders en wetenschappers in gesprek over de gevolgen van de Brexit voor de visserij.

"Nergens wordt de Brexit zo tastbaar als in de visserij. Als 50% van de visgronden worden gesloten heeft dat vanzelfsprekend een enorme impact. Daarom moeten we alles op alles zetten dat te voorkomen”, aldus van Dalen na afloop.

Sprekers

De eerste spreker was Gerard van Balsfoort, voorzitter van de pelagische sector. Hij is de afgelopen tijd bezig geweest de financiële belangen in kaart te brengen. Hij benadrukte vooral dat willen we de huidige visgronden en quota behouden, we een koppeling moeten leggen tussen onze visserij en de markttoegang van Britse vis op de Europese markt.

Daarna sprak Andries de Boer, van rederij L. De Boer en zonen uit Urk. Zijn rederij heeft schepen onder Engelse vlag varen en hij vertelde over zijn eigen ervaringen tot dusver. “Er waait een andere wind sinds het referendum. Collega’s in het Verenigd Koninkrijk die eerst vrienden waren, doen nu vijandig. We moeten voorkomen dat dit een vechtscheiding wordt, dan hebben we alleen maar verliezers”.

De derde spreker was Job Schot, Nederlandse visser onder Belgische vlag en inmiddels bekend als voorman van de actiegroep EMK. Hij ging in op zijn persoonlijke situatie en de opeenstapeling van zorgen, van aanlandplicht tot gebiedssluiting en nu de Brexit.  “We moeten zorgen dat onze kinderen ook nog kunnen vissen”.

Opdracht voor Den Haag en Brussel:

Na de pauze was het woord aan de zaal en werden er opdrachten voor Den Haag en Brussel geformuleerd:

        Maak visserij prioriteit in de onderhandelingen (doet het VK ook!)

        Koppel de toegang van Britse visserijproducten op de EU markt aan toegang tot de wateren van het Verenigd Koninkrijk (Exclusieve Economische zone)

        Betrek de sector in het proces

        Behoud de wetenschappelijke samenwerking

        Behoud duurzame visserij als uitgangspunt

        Minder regeldruk, resultaat Brexit moet niet te complex worden

        Behoud visgronden, ook binnen de Europese wateren (niet nog meer gesloten gebieden)

Video: Bijeenkomst De visser centraal - In gesprek over de Brexit

Gepubliceerd op 6 mrt. 2017 door Peter van Dalen - Eurofractie ChristenUnie/SGP

Europarlementariër Peter van Dalen organiseerde samen met ChristenUnie Tweede Kamerlid Eppo Bruins op 3 maart een bijeenkomst getiteld: De visser centraal. In de kantine van de visafslag van Scheveningen gingen zo’n 60 vissers, wethouders en wetenschappers in gesprek over de gevolgen van de Brexit voor de visserij

Reportage: Vissers op Scheveningen vrezen voor gevolgen onderhandelingen Brexit

Gepubliceerd op 3 mrt. 2017 door Omroep West

Vissers op Scheveningen maken zich grote zorgen over de toekomst. Deze maand beginnen de onderhandelingen over de Brexit en de visserij vreest dat het Verenigd Koninkrijk hen de toegang tot het Britse deel van de Noordzee ontzegt. En dat kan grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

 

 

Zoeken
Translate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl