Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
EU voor toegang VK-wateren na Brexit

Negen EU-lidstaten – waaronder Nederland – hebben hun eis op tafel gelegd voor de Brexit-onderhandelingen. Ze eisen dat hun vissersvloten met als nu toegang blijven krijgen tot de 200-mijlszone van het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

Als het VK de huidige situatie – waarin de exploitatie van visbestanden wordt verdeeld in plaats van zeegebieden – niet aan deze eis tegemoet komt, stelt de EU importtarieven in op aan visserijproducten vanuit het VK.

De kuststaten van de EU kwamen woensdag 22 maart bijeen in Brussel om eenheid te smeden nu bekend is geworden dat Groot-Brittannië op 29 maart de Brexit via de artikel 50-procedure in gang zet. Het voortzetten van de visserij in Britse wateren is bij die bijeenkomst tot prioriteit benoemd.

Voortbestaan

Veel EU-kuststaten zijn voor het voortbestaan van hun visserij afhankelijk van toegang tot Britse wateren. De ‘eigen’ territoriale wateren zijn maar een fractie in vergelijking tot de grote zeegebieden die de Britse exclusieve economische zone beslaat. Pro-Brexit groepen roepen dat er een verbod moet komen voor niet-Britse schepen op in die zone te vissen.

Duidelijk signaal

Alain Cadec, voorzitter van de visserijcommissie van het Europese Parlement, heeft de Britten nu een duidelijk signaal afgegeven. “Het uitgesloten is dat de EU het vrije verkeer van goederen in de vorm van Britse visserijproducten zal in stand houdt als ze niet langer toegang bieden aan onze schepen in hun wateren. Als ze de Brexit hard willen spelen door schepen met een andere nationaliteit te weren, dan moeten onze Britse vrienden zich realiseren dat ook Europa er hard in zal gaan om de belangen van haar lidstaten te verdedigen.” De Britten exporten het overgrote deel van hun vis naar Europa en importeren het merendeel van hun uit Europa. Geen of lage heffingen op deze handel na de Brexit is dus belangrijk voor het VK.

Alliantie

Eerder berichtten we al dat de Britten op ramkoers zitten sinds het uitlekken van een interne memo waarin de visserijcommissie van het Europese Parlement aangeeft de huidige situatie – dus ook de huidige verdelen van quota – na de Brexit zoveel mogelijk in stand te willen houden. De kuststaten hebben daarom besloten een nieuwe alliantie op te richten. De vertegenwoordigt 18.000 vissers van Spanje tot Denemarken, inclusief Ierland.

Nachtmerrie

Ray Finch, een Europarlementariër van de pro-Brexit partij UKIP, reageerde in de Financial Times op nieuws over het oprichten van de nieuwe alliantie. “Handelstarieven zijn waanzin, een dwaasheid die leidt tot een economische ramp met de omvang van een nachtmerrie. Het dreigen met een handelsoorlog zorgt er alleen maar voor dat we ons nog harder gaan opstellen.”

Dertig procent tarief

Ivan Lopez Van der Veen van de Spaanse vissersbond verwees naar de door de standaardtarieven die de WHO (Wereldhandelsorganisatie) hanteert: “Als u geen 30 procent heffing wilt betalen op de vis die u in de EU afzet, zult u moeten onderhandelen. Toegang tot Britse wateren is onderdeel van die onderhandelingen.”

Afpersen

Er staat voor de Europese vissers meer op het spel dan voor hun Britse collega’s. Veelal vangen ze meer dan de helft van hun quotum op in Britse wateren. Als dit wegvalt, valt helft van hun inkomsten weg. “Dat ze een sterkere positie hebben betekent niet dat de Britten ons mogen afpersen bij het verlaten van de EU,” aldus Van der Veen.

Grote steen gooien?

Gerard Van Balsfoort, voorzitter van de nieuwe kustalliantie, ziet geen rechtvaardiging voor toename van quota voor de Bitten na de Brexit. Hij benadrukte dat beide partijen de huidige afspraken moeten behouden. “Onze Britse vrienden verdienen goed aan de visserij. Waarom zouden ze het risico nemen om een grote steen in de vijver te gooien en dan maar zien wat er gebeurt?”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl. [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond - 23 maart 2017]

EU voor toegang VK-wateren na Brexit

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl