Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Fabriekseiland Doggerbank?

De impact van grootschalige windenergieproductie op de Noordzee wordt extra duidelijk met de presentatie van het plan voor een kunstmatig eiland op de Doggersbank.

Een consortium van Tennet Nederland/Duitsland en het Deense Energinet.dk wil alle landen rond de Noordzee met elektriciteitskabels aan elkaar te verbinden. Onderdeel van het plan is de bouw van een kunstmatig eiland midden in de Noordzee, op de ondiepe Doggersbank. Vandaar worden kabels aangelegd naar Noorwegen, Denemarken, Duitsland, België, Nederland en Groot-Brittannië. Het initiatief krijgt steun van de Europese Commissie, die het plan later deze maand zal presenteren in Brussel.

‘Noordzee fantastische plek’

“Er is behoefte aan verdere ontwikkeling van windenergie en de Noordzee is daar een fantastische plek voor,” zegt Mel Kroon, ceo van Tennet op de website van de NOS. Nederlandse Vissersbond-voorzitter Johan Nooitgedagt bestrijdt deze opvatting: “Er is geen behoefte aan nog meer Noordzee windparken, want zonne-energie wordt een veel goedkopere oplossing.” In december deed hij al een dringend beroep op de regering om de subsidie-investeringen te concentreren op centrale duurzame energieopwekking binnen het stedelijk gebied. “Daar is heel veel mogelijk met bijvoorbeeld koude/warmte-opslag in combinatie met warmtepompen, aardwarmte, restwarmte biomassa, groen gas, brandstofcellen en andere oplossingen voor het opslaan van deze energie.”

Blauwe akker

“De enige beroepsgroep voor wie de Doggersbank een fantastische plek is, zijn onze vissers. Die locatie staat al sinds de Middeleeuwen bekend als één van de rijkste visgronden van de Noordzee. Als oorspronkelijke gebruikers van deze blauwe akker worden de vissers voortdurend in het nauw gedreven door natuurbeschermers – die bodemberoerende visserij willen verbieden en er een zeereservaat van willen maken. Daar komen nu de energiemaatschappijen bij, die het gebied gaan volbouwen met molens en submariene kabels en er zelfs een fabriekseiland aanleggen. Daar begrijpen de vissers helemaal niets van en we zullen ons dan ook met hand en tand verzetten tegen dit soort weinig nozele ideeën!” aldus vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends of Johan Nooitgedagt, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond 9 maart 2017]

Video: North Sea Island TenneT

Gepubliceerd op 10 jun. 2016 door TenneT

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl