Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
  
 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Bezoekers
Frankrijk wil ontheffing pulsvisserij terugdraaien

De Franse minister van Milieu, Ségolène Royal, wil dat Brussel de ontheffingen voor pulsvisserij intrekt en het verbod op elektrisch vissen handhaaft. Dat schrijft ze in een brief aan visserij-eurocommissaris Karmenu Vella.

In de brief schrijft de Franse minister dat de risico’s van elektrisch vissen onvoldoende in beeld zijn en dat de controle op de toepassing van pulsvisserij onvoldoende is. Daarom wil Frankrijk dat het algemene verbod weer wordt gehandhaafd en de ontheffingen worden ingetrokken.

Grootschalig

In Frankrijk klinkt kritiek op de pulstechniek vanuit groepen vissers, NGO’s en wetenschappers. Royal vindt dat het huidige experiment met pulsvissen te grootschalig is. Volgens haar vissen al meer dan honderd schepen met pulstechniek terwijl een veel minder groot aantal genoeg zou zijn voor het wetenschappelijk onderzoek.

Klagen over ontheffingen

Claire Nouvian, oprichtster van de Bloom Association, een Franse non-gouvernementele organisaties die meent dat de Noordzee bedreigd wordt en gered moet worden, klaagt in een nieuwsbericht van persbureau AFP over de ontheffingen. ‘De Nederlanders proberen daarmee elektrisch vissen op de industriële vloten te verspreiden door heel Europa’. De lobby van deze club heeft ertoe geleid dat het Franse ministerie hun standpunten kennelijk heeft overgenomen.

Positieve aspecten

De Nederlandse sector is zich bewust van kritiek op de pulstechniek en spant zich maximaal in om de positieve aspecten van pulsvisserij over het voetlicht te brengen bij andere lidstaten, NGO’s, wetenschappers, collega vissers en visserijorganisaties. De International Dialogue Meeting georganiseerd door de Nederlandse overheid in samenwerking met de visserijsector gehouden op vrijdag 20 januari 2017 gaf de gelegenheid om vragen te stellen. Er zijn per 1 januari 2017 nieuwe technische voorschriften van kracht en het onderzoeksprogramma voor de pulsvisserij op platvis loopt volop.

Lidstaten bezoeken

Afgelopen maandag 27 februari vergaderde de werkgroep communicatie pulsvisserij en zijn er plannen gemaakt om diverse lidstaten te bezoeken om informatie te verstrekken over de pulsvisserij. Nog veel te vaak leven er ongenuanceerde beelden over deze innovatieve vistechniek. Er wordt onder andere gewerkt om een bezoek te brengen aan Frankrijk. Dat lijkt – gezien de brief van de Franse minister – bijzonder nodig te zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl  [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond]

Video: Animatie SumWing Pulsvisserij HFK

Gepubliceerd op 13 aug. 2013 door Elektro Westhoeve

 

 

Zoeken
Translate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl