Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Vogelbescherming en sportvisserij tegen spieringvisserij

Vier IJsselmeervisserijbedrijven hebben het ministerie van Economische Zaken gevraagd om op spiering te mogen vissen. Vogelbescherming Nederland trok vorige week gelijk aan de bel en waarschuwt voor illegale visserij.

Wat is er aan de hand? Uit de bestandsopnamen van Wageningen Marine Research blijkt dat er voldoende spiering is op het IJsselmeer. Uit de bemonstering afgelopen najaar blijkt dat het gewogen gemiddelde van de spieringindex 2.950 spiering op het IJsselmeer/Markermeer is.

Op het IJsselmeer betrof het 3.566 spieringen en op het Markermeer 1.719 spieringen per hectare. De door de wetenschap gehanteerde drempelwaarde is 2.100 spiering. Kortom: genoeg spiering om volgens de Visserijwet een vergunning af te geven voor spieringvisserij op het IJsselmeer.

Naast een door het ministerie van Economische Zaken af te geven ontheffing van de Visserijwet is echter ook een ontheffing nodig op grond van de Natuurbeschermingswet, omdat de IJsselmeerwateren Natura 2000-gebied zijn. Voor die Nb-wetvergunning zijn de provincies aansprakelijk. Vogelbescherming en Sportvisserij Nederland hebben in januari al laten weten hier dwars voor te zullen gaan liggen.

De provincies Friesland en Noord-Holland hebben aangegeven door handhaving illegale visserij te willen voorkomen. Flevoland nog niet. Vogelbescherming heeft er bij Gedeputeerde Staten van Flevoland op aangedrongen het voorbeeld van de andere provincies alsnog te volgen en handhavend op te treden op het Markermeer.

Vogelbescherming ziet de spieringvisserij als een grote bedreiging voor visetende vogels als visdief en zwarte stern. Met beide vogelsoorten gaat het volgens deze organisatie slecht in het IJsselmeergebied. Vijf jaar terug oordeelde de Raad van State dat het gehanteerde protocol voor de spieringvisserij te weinig rekening hield met de voedselservering voor vogels in de Natura 2000-wateren van het IJsselmeergebied. Het protocol moest worden aangepast, maar dat is niet gebeurd.

De Nederlandse Vissersbond heeft vorig jaar onderzoek laten doen naar een passende beoordeling voor de eventuele aanvraag van een Nb-wetvergunning. ,,Meerdere deskundigen oordeelden toen dat het protocol de bottleneck zou vormen en kennisgebrek over de absolute hoeveelheid spiering een aanvraag kansloos zou maken’’, aldus Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond. De PO-Vissersbond/IJsselmeer is niet betrokken bij de vergunningaanvraag van de IJsselmeervissers. [Bron: Visserijnieuws.nl]

Vogelbescherming en sportvisserij tegen spieringvisserij

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl