Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Vuurwerk in de visserijcommissie over de aanlandplicht

Het ging er fel aan toe vanmiddag in Brussel! Op de hoorzitting over de invoering van de aanlandplicht gingen experts in gesprek met leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Peter van Dalen benadrukte dat hij grote problemen voorziet. “Vanuit de visserijsector krijgen we alarmerende signalen, maar volgens de Europese Commissie loopt alles op rolletjes? Het is juist alle hens aan dek om te voorkomen dat de sector vastloopt in 2019!”, aldus Van Dalen. Ook Europarlementariërs uit andere landen hadden grote vragen over het gekozen tijdspad en de kosten voor de visserij.

Bijdrages

Namens de sector mocht Pim Visser (Europeche/VisNed) het woord voeren. Hij trok diverse kleurrijke vergelijkingen om de huidige situatie te omschrijven: Columbus die naar India denkt te varen, de kleren van de keizer en de Britse serie: keeping up appearances. Ze vatten allemaal samen: de EU weet niet waar ze aan begonnen is, maar gaat vrolijk door alsof er niets aan de hand is.

Ondertussen dreigen grote problemen voor de vissers en de tijd dringt. Door het probleem van choke species (verstikkende soorten) kan het zelfs zo zijn dat de Nederlandse kottervloot al in april 2019 aan wal moet blijven. De onderzoeken rondom de overleving van schol hebben vertraging opgelopen door trage vergunningverlening. Ook aan wal weet men niet wat men straks aan moet met tonnen ondermaatse vis. De veiling heeft logischerwijs geen interesse.

Vanuit België voerde Hans Polet (onderzoeksinstituut ILVO) het woord. Hij benadrukte dat de financiële gevolgen voor vissers groot zullen zijn. Hierdoor zullen ze eerder geneigd zijn de regels te overtreden. Waardoor ook diverse onderzoeksprojecten gevaar lopen, omdat vissers niet meer hun (echte) gegevens willen delen.

De Europese Commissie blikte vooral terug op de afgelopen jaren. Toen werden de ´makkelijkste soorten´ onder de aanlandplicht gebracht. Dat was goed gegaan en dus voorzagen ze geen problemen. Op de vraag te reageren op de zorgen vanuit de sector, die een ander beeld schetsen, kwam helaas geen antwoord.

Van Dalen: “De Europese Commissie steekt de kop in het zand. Ze weigert te erkennen dat deze aanlandplicht onwerkbaar is. Er is meer tijd en meer flexibiliteit nodig. We moeten schol uitzonderen van de aanlandplicht op basis van een hoge overlevingskans. Daarnaast moet een enkele soort niet de visserij plat kunnen leggen puur omdat de wetenschappelijke data ontbreekt. Dat zijn de eerste stappen en die proberen we nu snel in de wetgeving te regelen.” [Nieuwsbericht maandag 24 april 2017 - Eurofractie.nl]

Bekijk hier een video van de bijdrage van Peter van Dalen op Facebook.

Europarlementariër Peter van Dalen en Pim Visser van Europeche/VisNed

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl