Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Van Dam teleurgesteld over Europese bezwaren tegen puls visserij

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Nederlandse kotters onbeperkt met de puls op soorten als schol en tong mogen blijven vissen. Een voorstel van de Europese Commissie waarin de puls visserij in de Noordzee onder voorwaarden onbeperkt zou worden toegestaan is afgevoerd vanwege bezwaren van meerdere EU-lidstaten, waaronder Frankrijk.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is ,,buitengewoon teleurgesteld’’ dat tijdelijk EU-voorzitter Malta aan die bezwaren tegemoet is gekomen. Hij zal donderdag op een bijeenkomst met zijn EU-collega’s in Brussel zijn ongenoegen uiten. Als ,,duidelijk signaal’’ onthoudt hij zich bij de stemming over een verordening over technische maatregelen, die hij voor de rest een ,,drastische verbetering’’ vindt.

De puls visserij gebeurt met een sleepnet dat de zeebodem niet omwoelt, met deze visserij wordt de vis die op de bodem van de zee leeft opgeschrikt door middel van elektrische pulsjes (stroomstootjes met een spanning van maximaal 15 volt). De visserij heeft minder bodemimpact en bespaart de vissers veel brandstof.

Tot 2020 hebben 84 Nederlandse kotters een Europese ontheffing om onderzoek te doen naar de effecten. Als de plannen niet worden gewijzigd, mag daarna slechts 5 procent van de kottervloot (22 schepen) deze techniek gebruiken. Uitbreiding wordt volgens Van Dam ,,zeer moeilijk’’.

Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Vissersbond denkt dat Nederlandse vissers de beperking niet zullen accepteren. ,,Puls visserij heeft alleen maar voordelen.'' Volgens hem zijn de andere lidstaten ,,kinderlijk jaloers’’ op de Nederlandse uitvinding, waar de sector veel in heeft geïnvesteerd. ,,Een groot deel van de viskotters komt in de problemen als dit fout loopt. Dat zou rampspoed zijn.’'

>>> Luister hier naar Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond <<<

(Euro)parlementariërs van CDA, ChristenUnie en SGP maken zich ook zorgen. Van Dam gaat zich er in Europa voor inzetten dat de puls techniek alsnog wordt toegelaten als uit aanvullend onderzoek blijkt dat die niet schadelijk is voor het zeeleven en het ecosysteem. Hij gaat met man en macht proberen de plannen te wijzigen en kijken wat juridisch mogelijk is, aldus zijn woordvoerder.

De puls visserij gebeurt met een sleepnet dat de zeebodem niet omwoelt, met deze visserij wordt de vis die op de bodem van de zee leeft opgeschrikt door middel van elektrische pulsjes (stroomstootjes met een spanning van maximaal 15 volt). De visserij heeft minder bodemimpact en bespaart de vissers veel brandstof.

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl