Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Garnalenvisserij aanbevolen voor MSC-certificering

Op dinsdag 18 juli 2017 is het definitieve beoordelingsrapport van het MSC certificeringsproces voor de Deense, Duitse en Nederlandse visserij op Hollandse garnalen (Crangon crangon) op de MSC website (www.msc.org) gepubliceerd.

In dit rapport wordt de Marine Stewardship Council (MSC) aanbevolen om deze visserij met het MSC label te certificeren. Dit is een opmerkelijke prestatie en is mede mogelijk geworden door de samenwerking die de drie landen zijn aangegaan.

Tien jaar geleden besloot de Nederlandse garnalenvisserij een MSC certificeringsproces te starten. Twee jaar later volgden de Duitse garnalenvissers dit initiatief. Deze individuele pogingen liepen echter op niets uit. In 2015 – na wetenschappelijk advies van het Europese wetenschapsorgaan ‘International Council for the Exploration of the Sea’ – besloten de Deense, Duitse en Nederlandse garnalenvissers om een gezamenlijk MSC certificeringsproces te starten.

Gezamenlijk managementplan

Dit besluit zorgde voor een aantal uitdagingen; het combineren van verschillende nationale wet- en regelgevingen tot een gezamenlijk managementplan was een van deze uitdagingen. Op 1 januari 2016 werd het gezamenlijke managementplan operationeel. Zo’n 400 vissers volgen allen vrijwillig één gemeenschappelijk beleid met onder andere vangstregels, technische maatregelen en een onafhankelijk controlesysteem.

Samenwerking

De positieve aanbeveling in het beoordelingsrapport was een van de eerste hordes die de garnalenvisserij moest nemen. Er zullen er echter meer volgen. Na de daadwerkelijke toekenning van het MSC certificaat zullen de zogenaamde ‘condities’, oftewel huiswerkopdrachten, door de garnalenvisserij moeten worden ingevuld. Hierin zoekt de visserij de samenwerking op met de belanghebbenden. Een project groep met onafhankelijk project management zal er op toezien dat discussies, interpretaties en aanpassingen van het managementplan constructief verlopen en in overeenstemming zijn met de uitdagingen van de visserij als ook met de criteria van MSC.

Controle en beheer

Door het MSC certificeringsproces is de visserij op Hollandse garnalen veranderd van een voornamelijk ongereguleerde naar een gecontroleerde en goed beheerde visserij. Tot op heden is ~90% van de op garnalen vissende vloot betrokken bij dit MSC certificeringsproces. Een van de resterende doelen van dit proces is om de overige vissers van de deelnemende landen, alsmede de vissers uit België en Frankrijk bij de certificering te betrekken waardoor een toekomstperspectief van een duurzame Europese garnalenvisserij onder één overkoepelend managementplan ontstaat. [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond 19 juli 2017]

Visserij op Hollandse garnalen aanbevolen voor MSC-certificering

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl