Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Herdenking scheepsramp benadrukt waarde Kustwacht

Het was gisteren precies 135 jaar geleden dat het rammonitorschip Zr.Ms. Adder vlak voor de kust van Scheveningen met man en muis verging. Deze grootste scheepsramp van de marine in vredestijd zou later het startpunt zijn van de voorloper van de Kustwacht.

Op woensdag 5 juli werd de tragische ramp herdacht met een kranslegging bij het gedenkteken Zr.Ms. Adder onder de vuurtoren van Scheveningen.

Op 5 juli 1882 voltrok de ramp zich in een oogwenk op een positie van nog geen 5 mijl uit de kust. Van de totale bemanning van het marineschip, bestaande uit 65 mannen, overleefden niemand. Het feit dat deze tragedie had plaatsgevonden werd pas dagen later op 8 juli bekend. Toen spoelden de eerste van de uiteindelijk 53 stoffelijke overschotten aan op de kust bij Scheveningen.

De verontwaardiging in Nederland was groot. Niemand had de ramp zien gebeuren, terwijl het vaartuig door een communicatiefout ook niet werd vermist. In de zomer van 1883 werd naar aanleiding van deze ramp een stelsel van kustbewaking ingesteld. Aan het personeel van de Kustverlichting werd ‘het houden van een uitkijk en het rapporteren van in nood verkerende schepen aan Hoofden Kustwacht’ opgedragen. De eerste formele vorm van een Kustwacht was geboren en kwam onder het beheer van het Loodswezen.

Onder muzikale omlijsting van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers werden door vertegenwoordigers van onder andere de Koninklijke Marine, Kustwacht Nederland, gemeente Den Haag en de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren kransen gelegd bij het monument voor de gevallenen. Leden van het Contact Oud-Mariniers vormden een erewacht bij de loopbrug van de vuurtoren. Na de minuut stilte en Wilhelmus vlogen het Kustwachtvliegtuig en de Kustwacht SAR-helikopter symbolisch laag voorbij als eerbetoon aan de omgekomen opvarenden van de Adder.

Tijdens de herdenking was het Kustwacht patrouillevaartuig Zeearend continu zichtbaar aan de horizon. Het schip markeerde zo de positie van het wrak van Zr.Ms. Adder, dat daar tot op de dag van vandaag nog steeds ligt. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bracht met een reddingboot op de rede een eerbetoon. De voorzitter van de Stichting Gedenkteken Zr.Ms. Adder Richard Schmüll benadrukte in zijn toespraak dat de ramp niet voor niet is geweest. “Hoe tragisch ook, door deze gebeurtenis is inmiddels een veelvoud van de 65 omgekomen bemanningsleden gered.” Directeur Kustwacht, kapitein ter zee Ronald Blok, kan dat gegeven alleen maar beamen: “Het is heel belangrijk dat dit herdacht blijft worden. Het laat ons allemaal weer realiseren dat de Kustwacht keihard nodig is. Een sterke Kustwacht is essentieel voor de veiligheid op zee.” [Persbericht Nederlandse Kustwacht 06-07-2017]

Zr.Ms. rammonitor Adder in volle vaart, foto Wikipedia

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl