Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Het grootste vogelvoederhuis ter wereld

Elk jaar geven we in Nederland handenvol euro’s uit aan vetbollen, pinda’s en andere lekkernijen om de tuinvogels de winter door te helpen. Maar wat is het grootste vogelvoederhuis ter wereld?

De Amerikaanse ecoloog Joe Smith schreef hierover een interessant online artikel op de website Cool Green Science. Het artikel is al iets gedateerd, daarom vormt het een leidraad met actuelere inhoudelijke aanvullingen.

Het grootste vogelvoederhuis is niet van hout en heeft geen dak. Het is namelijk de zee. Volgens de ngo ‘Sea around us’ van de omstreden dr. Daniel Pauly wordt er jaarlijks bijna 10 miljoen ton aan vis teruggegooid in visserijen over de hele wereld. Dat is een immense verspilling… maar er gaat niets verloren.

Aaseters

Een groot deel van de discards dienst als voedsel voor zeevogels. Veel zeevogels zijn verworden tot aaseters die leven van beschadigde of ondermaatse vis die de visser overboord moet zetten. Daarmee zijn discards de grootste door mensen gegenereerde voedselbron voor vogels. Sommige vogels halen zelfs de helft van hun calorieën uit overboord gezette vis. Wat betekent dit voor de instandhouding van deze vogelsoorten, zeker in het licht van de aanlandlandplicht?

Vogels voeren op zee

Er zijn verschillende redenen waarom vis weer overboord gezet wordt. Allereerst is het sinds 1946  wettelijk verboden om ondermaatse vis aan te landen. Maar niet alle ondermaatse vis ontsnapt door de mazen van een net en wordt toch opgevist. Deze ‘ondermaatsen’ zijn – samen met beschadigde exemplaren, vanuit hygiënevoorschriften – de echte discards.

Daarnaast zijn er de choke species, vissoorten waarvoor – om wat voor reden ook – een klein quotum is. In de demersale visserij is het vrijwel onmogelijk om volledig selectief op één doelsoort te vissen. Er komt altijd bijvangst mee naar boven. Wanneer een klein quotum voor een bijvangst-vissoort is volgevist, mogen exemplaren van de betreffende soort niet meer worden aangeland en moeten die overboord..

>>> Lees hier verder en zie foto’s en video op de website van de Nederlandse Vissersbond <<<

...

Het grootste vogelvoederhuis ter wereld, foto Koos de Visser via twitter

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl