Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Natuurlijk rif moet Belgische stranden beschermen bij storm

Voor de Belgische kust wordt volgende maand een kunstmatig rif aangelegd dat ervoor moet zorgen dat de stranden niet meer wegspoelen bij stormweer. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) heeft zijn fiat gegeven voor het proefproject.

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), één van de wetenschappelijke partners van het project, zal onderzoeken hoe schelpkokerwormen kunnen ingezet worden om de zandbodem te stabiliseren.

De Sinterklaasstorm van 2013 en storm Dieter eind vorig jaar veroorzaakten grote schade aan onze stranden. Storm Dieter bijvoorbeeld nam één miljoen ton zand mee in de zee. Een nieuwe lading moest worden aangevoerd met een totaal kostenplaatje van 17 miljoen euro. Omdat elke storm zo’n stukje strand wegvreet, willen baggeraars DEME en De Nul, textielfabrikant Sioen, milieuconsultant eCoast en ILVO een natuurvriendelijke buffer in de vorm van een rif onder de waterlijn bouwen.

Concreet gaan de partners een rif van 100 vierkante meter aanleggen op 1,2 tot 1,6 kilometer voor de kust van De Panne. Het rif, dat de naam Coastbusters draagt, moet als het ware gaan duwen tegen het losse zand dat anders bij zware stormen vrijkomt en wegspoelt. Dat is belangrijk, want zolang dit zand niet beweegt, zal ook het strand niet bewegen. “We hebben onze kust altijd beschermd met harde structuren, zoals golfbrekers of dijken”, zegt Marc Huygens, milieumanager bij DEME en coördinator van het project, in De Morgen. “Vandaag zoeken we naar duurzame manieren om onze kust te beschermen en die vind je in de natuur zelf.”

Het natuurlijke rif wordt opgebouwd uit drie delen. In eerste instantie wordt zeewier of -gras geplant. De firma Sioen heeft textiel ontwikkeld waarop algen gemakkelijk en snel kunnen groeien. Die matten worden binnenkort, met de algen erop, vastgemaakt op de zeebodem. Ze worden op grote stalen frames gespannen zodat de algen een stabiel draagvlak krijgen.

De tweede buffer wordt een mosselrif. Onder het wateroppervlak zal een touw worden gespannen, zoals men dat nu al gebruikt om mosselen te kweken. Daaraan zullen zich mossellarven hechten die uitgroeien tot een mossel met schelp. Na een tijdje vallen de mosselen van de draad en zullen ze zich hechten aan de zeebodem. Op de bodem komt een geotextielzak die de hechting moet bevorderen. Op die manier klitten de mosselen samen en vormen ze een natuurlijk rif met hun schelpen.

In derde instantie gaat ILVO onderzoeken of er een rif kan gecreëerd worden met schelpkokerwormen op 300 à 400 meter voor de kust. Deze wormen nestelen zich in het zand en maken een kalken kokertje om zich te beschermen. Zo stabiliseren ze de bodem. Die wormen zullen hun kokertje steeds hoger bouwen waardoor een rif ontstaat. ILVO bestudeert momenteel de diertjes en hun gewoonten opdat het een omgeving kan creëren waarin de diertjes zich goed voelen. “Daarnaast willen we ook nagaan of de wormen kunnen gekweekt worden in zee of op het strand. Want er zijn heel veel schelpkokerwormen nodig om een rif te vormen”, zegt Hans Polet van ILVO.

België is niet het enige land dat experimenteert met artificiële riffen. Wat wel nieuw is, is dat de natuur zelf aan het werk wordt gezet. “Als het zeewier ook effect het zand blijkt vast te houden, dan is het een wereldprimeur”, klinkt het. Bijkomend pluspunt voor de overheid is dat het project dat over drie jaar loopt, volledig wordt gefinancierd door de projectpartners.  [Bron: Vilt]

Klik hier voor een video reportage door Focus WTV

Natuurlijk rif moet Belgische stranden beschermen bij storm

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl