Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Brexit: “Eerste vijf tot tien jaar geen veranderingen voor de visserij”

Een harde Brexit lijkt van de baan. Het Britse visserijbeleid kan zelfs nog tot tien jaar ongewijzigd blijven, verwacht de in internationaal zeerecht gespecialiseerde professor Richard Barnes.“Als ik mijn geld erop moet zetten, zou ik zeggen dat er de komende tien jaar geen verandering komt in de huidige patstelling.”

In een Fishing News artikel naar aanleiding van een uitzending van een programma van BBC World vertelt professor Richard Barnes van de School of Law and Politics van de University of Hull, dat de heersende overtuiging bij de Britten is, dat als ze eenmaal uit de EU zijn, ze alles kunnen doen wat ze willen.

“Maar we zullen de visserij moeten blijven reguleren – we kunnen niet naar een situatie van complete anarchie op zee. Dat zou desastreus zijn voor de gezondheid van de visbestanden. Een nieuw visserijbeleid ontwikkelen binnen de twee à drie jaar voor de Brexit een feit is, lukt niet. We moeten dus rekening houden met een langere tijdsduur voor het ontwikkelen van een nationaal visserijbeleid.”

Juridisch gezien

De Britten hebben misschien juridisch gezien wel het recht om buitenlandse schepen te weren uit hun Exclusieve Economische Zone (EEZ, de 200-mijls zone), maar niet zonder mitsen en maren. Zo moeten andere landen de mogelijkheid krijgen om de rest van quota, die de Britse vissers niet kunnen vangen, op te vissen. Ook moet de samenwerking in het beheer van gedeelde bestanden in stand blijven.

EUFA voor compromis

Ook Gerard van Balsfoort komt als voorzitter van de European Fisheries Alliance (EUFA) in het Fishing News artikel aan het woord. De EUFA vertegenwoordigt 18.000 vissers uit negen EU-lidstaten die tegen een harde Brexit zijn. “In de afgelopen tien jaar komt gemiddeld 42% van onze vangsten uit toekomstige Britse wateren. Het moge duidelijk zijn dat we nogal afhankelijk zijn van de toegang tot die visbestekken.”

Van Balsfoort wees erop dat een harde Brexit inclusief sluiting van Britse wateren voor alle buitenlandse schepen, een verlies aan arbeidsplaatsen van 6.000 fulltime banen zou betekenen. De winstgevendheid van bedrijven in de visverwerking zou gehalveerd worden, wat verdere rampspoed betekent. We moeten kiezen voor een compromis. Een harde Brexit gaat overal grote problemen opleveren, ook buiten de visserijsector.”

Keiharde brexit-koers verlaten

De Britse Conservatieven koersten lang aan op een radicale breuk met de Europese Unie. Maar die stellingname lijkt drastisch te zijn veranderd doordat er steeds meer realisme doorklinkt in de Brexit-retoriek. Zo plaatsen twee voorname personen uit de regering-May een ingezonden brief waarin ze zich verzoenden met een overgangsperiode na de Brexit, om bedrijven tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie. In maart 2019 is er dus geen definitief afscheid.

Ook is er het idee om tijdelijk een douane-unie met de EU te vormen, een economisch samenwerkingsverband (dat het Brexit-kamp eerder nog afwees) om zo snel mogelijk nieuwe handelsdeals te kunnen sluiten. Vervolgens werd gepleit voor een permanente open grens tussen Ierland en Noord-Ierland, waardoor er weinig overblijft van de claim dat de Britten weer controle krijgen over al hun grenzen.

Europees Hof

Onlangs sneuvelde een andere ‘no go’ voor Brexiteers: het Europees Hof van Justitie krijgt waarschijnlijk wel een rol in toekomstige geschillenbeslechting tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, blijkt uit een discussiestuk. Eerder had Theresa May een rol van het Europees Hof na de Brexit resoluut afgewezen. Nu is er alleen geen sprake meer van een ‘directe rechtsbevoegdheid’, maar indirect kan het Hof nog wel invloed uitoefenen op de uitkomsten van geschillenbeslechting in nieuwe, nog op te richten tribunalen. [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond 30 augustus 2017]

Brits vissersscheepje op het strand van Hastings, foto Filip Cordonier

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl