Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
DUPAN steunt een verantwoorde aanpak palingvisserij in Baltische Zee

Gisteren heeft de Europese Commissie een verbod voorgesteld op sportvisserij en commerciële visserij in de internationale wateren van de Baltische Zee.

DUPAN ziet in dit voorstel een duidelijk signaal dat Europa zoekt naar meer bescherming van de paling, maar is ervan overtuigd dat een bredere aanpak van de palingproblematiek succesvoller is.

Het voorstel van de commissie is gebaseerd op een ICES-advies van mei dit jaar. Volgens dit advies hebben alle maatregelen die de EU vanaf 2007 heeft ingevoerd om de palingstand te beschermen nog niet de gewenste resultaten geleid. De palingstand is daarom nog steeds aangemerkt als ernstig bedreigd. De nieuwe voorgestelde maatregel moet de hoeveelheid uittrekkende, geslachtsrijpe palingen van de Baltische Zee naar de oceaan vergroten. Wetenschappers zien de hoeveelheid uitrekkende palingen als belangrijke voorwaarde voor verbetering van de palingstand.

Om die reden steunt DUPAN de gedachte van de commissie achter de voorgestelde maatregel. DUPAN is echter van mening dat een veel bredere aanpak nodig is: overal in Europa waar paling voorkomt en niet alleen gericht op visserij. DUPAN wil er daarnaast bij de DG Environment op aandringen de migratiemogelijkheden en de leefomgeving van paling in Europa snel te verbeteren.

Sinds 2010 werkt DUPAN samen met de Sustainable Eel Group (SEG) om overal in Europa zulke brede natuurbeheerprogramma’s op te zetten. Van de aanleg van aalgoten en uitzet van jongen paling en ‘paling over de dijk’ tot herstel van riviermondingen en oplossing van barrières in de trekroutes.

Er is geen vissoort die zo wijd verspreid is over Europa als paling. Daarmee vormt deze vis een uiterst goede indicator voor de toestand van rivierdelta’s, zeeën en oceanen Door verlies aan habitat spreekt men over een afname van het aalbestand tot 10% van de vorige eeuw, exacte cijfer ontbreken echter. DUPAN pleit daarom voor diepgaander onderzoek naar de biologische aspecten van paling en de  dynamiek van de palingbestanden. Met die kennis kan het beheer van paling effectiever worden ingericht.

In samenwerking met wetenschappers, NGO’s en de sector is een standaard ontwikkeld (de Stustainable Eel Standard) die de palingstand helpt te beschermen en zorgt voor een verantwoorde benutting. Deze standaard is in veel landen omarmd en ondergaat op dit moment een onafhankelijke evaluatie ten behoeve van een ISEAL-accreditatie. [Dit is een origineel bericht van Jenx B.V. 30/08/2017]

DUPAN en @EelGroup steunen verantwoorde aanpak palingvisserij in Baltische Zee, foto Dupan

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl