Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Europees Parlement zet Noordzeevisserij onder druk

Het Europees Parlement (EP) in Straatsburg heeft haar standpunt bepaald voor het meerjarig beheerplan voor de Noordzee. Voor de quota voor alle vissoorten moet bij het in werking treden van het plan de maximale duurzame vangst (MSY) als grenswaarde gaan gelden.

Veel EP-leden zijn trots op dit resultaat ‘tegen overbevissing’ nadat ze op donderdag 14 september voor invoering van het plan hadden gestemd. Maar overbevissing klinkt als iets illegaals, vindt de Nederlandse Vissersbond, terwijl daar op de Noordzee helemaal geen sprake van is. Het gaat juist heel goed met de visstand.

Over het meerjarenplan voor de Noordzee moet nog verder onderhandeld worden door het EP, de lidstaten en de Europese Commissie. Mocht het Europarlement daarin haar zin krijgen, dan leidt dat tot een rigoureuze vermindering van vangstmogelijkheden voor veel vissers. De  meerderheid van de Europees volksvertegenwoordigers gaan voorbij aan de sociaaleconomische gevolgen voor de vissers en hun gezinnen.

Nu nog flexibiliteit bij vaststellen TAC’s

De Europese Raad van visserijministers stelt jaarlijks in december de quota (TAC’s) voor het aankomende jaar vast. Bij het bepalen van de vangstbeperkingen bestaat nu nog enige flexibiliteit, aangezien volgens het huidige beleid alle visbestanden in 2020 op MSY-niveau moeten zitten. De ministers kiezen er bij veel bestanden voor om niet te rigoureus in de TAC’s te snijden en de visbestanden wat meer geleidelijk naar MSY-niveau te laten groeien. Daarmee worden namelijk grote problemen in de Noordzee-vissersvloot voorkomen.

Zo snel mogelijk volledig duurzaam

Onder druk van de natuur- en milieulobby kiest de meerderheid van de volksvertegenwoordigers ervoor om alle visbestanden zo snel mogelijk op MSY-niveau te krijgen. Dat is namelijk wat Birdlife Europe, PEW, Oceana, Seas art Risk, ClientEarth en het Wereld Natuur Fonds willen, stellen ze in hun gezamenlijke communiqué tegen overbevissing op de Noordzee. Deze ngo’s merken het huidige visserijbeleid aan als het in stand houden van een staat van overbevissing. Het direct naar MSY-niveau gaan met quota is nu ook het standpunt van het EP. Ondanks dat dit tot grote problemen kan leiden voor de sector. [Nieuwsbericht NVB - 20 september 2017]

Europees Parlement zet Noordzeevisserij onder druk

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl