Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Groningen wil mega windpark boven Waddeneilanden

De provincie Groningen roept minister Kamp op om windparken boven de Waddeneilanden te realiseren. De oproep is gebaseerd op een rapport dat in opdracht van de provincie Groningen is opgesteld.

In het rapport zijn de mogelijkheden en belemmeringen bestudeerd, maar daarbij is niet gekeken naar het belang van de beoogde locaties als visgronden. Andere belemmeringen die niet bij wet vastliggen (bijvoorbeeld visgronden), zijn niet meegenomen in dit onderzoek is te lezen in het rapport.

Grootste windpark ter wereld

In het persbericht op de website van de provincie is te lezen dat het beoogde windpark het grootste ter wereld moet worden. Uit het rapport van onderzoeksbureau BLIX blijkt dat er voor minimaal 10 gigawatt aan windenergie boven de Waddeneilanden kan worden opgesteld. De combinatie met de bestaande Groningse energie-infrastructuur en de ontwikkelingen van waterstoftoepassingen moet dit de energietransitie in Nederland een impuls geven. De Nederlandse Vissersbond juicht de ontwikkeling van waterstof als energiebron in Groningen toe, maar dan als alternatief voor wind op zee.

In de rood omlijnde gebieden wil de provincie Groningen het grootste windpark ter wereld realiseren

Duurzame energie versus duurzaam (vis) voedsel

In ons land komt meer en meer aandacht voor het belang van duurzaam geproduceerd en gezond voedsel in de strijd tegen hart- en vaatziekten, overgewicht en ander ziekten die het gevolg zijn van een ongezond voedingspatroon. Vis is rijk aan onverzadigde vetzuren en aminozuren. Het Voedingscentrum adviseert tweemaal per week vis te eten en vis voor meer en meer trending.

Rijke visgronden opgeofferd

Op het gebied van het beheer van de visbestanden op de Noordzee is het afgelopen decennium geweldige voortgang geboekt, concludeert Europese comité voor wetenschap, techniek en Economie in de visserij (STECF). Maar als het aankomt op het verantwoord beheer van visgebieden – de bron van gezond voedsel – ontbreekt elke regie vanuit de overheid. Windenergieproductie op zee is belangrijk voor de energietransitie, aanvoer van duurzaam gevangen en gezonde visproducten is blijkbaar van ondergeschikt belang. Steeds meer rijke visgronden worden opgeofferd en het behoeft geen hogere wetenschap om in te zien dat dit ten koste gaat van de continuïteit van de duurzame en gezonde voedselvoorziening.

Aandacht voor vis uit de Noordzee

De Nederlandse Vissersbond vindt het belangrijk dat bij de ontwikkeling van wind op zee rekening wordt gehouden met voor de visserij belangrijke productiegebieden. Alleen op die manier kan duurzame visaanvoer worden gegarandeerd voor een groeiende en voedselbewuste bevolking in binnen- en buitenland. Wij hebben  de verantwoordelijke Groningse gedeputeerde Nienke Homan (energietransitie) inmiddels benaderd voor overleg.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond - 7 september 2017]

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl