Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Noordzeevis bij Koken met Van Boven

In de eerste aflevering van het vierde seizoen van Koken met van Boven neemt Yvette van Boven de kijker mee naar IJmuiden aan boord van de IJM 43. Van Vissersbondlid Willem van Zonderen krijgt ze uitleg over de grote soortenrijkdom in Noordzeevis en proeft ze op de steiger van de gangbare tong en de vergeten wijting en schar.

Bijvangst, meevangst, vergeten of ondergewaardeerde vissoorten: voor Yvette is dat allemaal ‘vis van de dag’ in deze uitzending. In plaats van naar de supermarkt voor graatloze kweekvis uit verre oorden, gaat Yvette met Van Zonderen de Noordzee op voor de vis die daar vrij rondzwemt. Hij legt de vreemde situatie uit, dat de Nederlandse consument soorten als schar, wijting, poon of tongschar niet kent en niet eet. Die vis exporteren we allemaal naar het buitenland.

Kibbeling van bijvangst

Yvette van Boven laat daarna zien hoe je een platvis moet fileren. Dat is minder moeilijk dan veel mensen denken. Aan het einde van het programma deelt Van Boven samen met Christien Absil van de Good Fish Foundation ‘kibbeling’ van schar uit aan het publiek. Absil merkt daarbij op dat “op dit moment wordt negentig procent van de scharren die de vissers bijvangen teruggegooid.” Deze uitspraak verdient volgens ons enige nuance, want nu denkt de niet-ingewijde kijker dat vissers alle niet-doelsoorten rücksichtlos overboord gooien – en niets is minder waar.

Schar

Specifiek voor schar geldt dat er geen minimummaat is. Voor kleine schar is geen markt – het is de vraag of die er ooit komt. Er is sinds dit jaar geen TAC en quotum meer voor schar en bot omdat er geen noodzaak in het kader van bestandbeheer voor is. Het teruggooien van schar heeft eerder een positief dan negatief effect op het bestand: jonge vis neem je niet mee, die hoort in zee.

Voor grote schar is weldegelijk een markt. Grote schar en andere niet-doelsoorten worden gewoon aangeland en geveild. Aanvoergegevens zijn vrijelijk te bekijken op websites van visafslagen (klik hier voor de aanvoerverwachting van visafslag Urk van vandaag) en bijvoorbeeld Visserijnieuws (zie afbeelding onder de afvoer in Stellendam, met een mooie opsomming van onbekendere vissoorten). [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond - 7 september 2017] Kijk onder de aflevering.

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl