Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Spisula massaal terug in de kustwateren

Na een lange periode van zeer lage aantallen, zijn de halfgeknotte strandschelpen (spisula) ineens weer massaal terug. Afgelopen voorjaar werd de hoogste biomassa ooit gemeten sinds de inventarisaties in 1995.

Met het enorme bestand mesheften (ensis) leek het wat minder te worden in de Nederlandse kustwateren, maar ook nu zijn er nog nooit zoveel mesheften geïnventariseerd.

Opvallend, aldus projectleider Karin Troost van Wageningen Marine Research. Deze maand werd de rapportage over de inventarisatie van de schelpdieren in de Nederlandse kustwateren in 2017 gepubliceerd. Zowel spisula als ensis lijken vorig jaar een zeer succesvolle broedval te hebben gehad, aldus WMR. Er wordt naar gewezen dat dit eveneens het geval was voor de mosselen in de Waddenzee.

Spisula was de vorige eeuw de dominante schelpdiersoort in de kustwateren, maar verdween na de millenniumwisseling als sneeuw voor de zon. Het bestand kromp in tien jaar tijd ineen van 692 miljoen naar slechts 3 miljoen kilo. Vorig jaar was de schatting 39 miljoen kilo versgewicht. Een jaar later blijkt de biomassa met 1.282 miljoen kilo ruim dertig keer over de kop te zijn gegaan. Het broed van de halfgeknotte strandschelpen lijkt ook nog eens snel gegroeid te zijn, want de verdeling groot/klein is 59/41 procent. Van het bestand ligt 82 procent buiten de beschermde Natura 2000-gebieden.

De totale biomassa aan mesheften wordt dit jaar geschat op 397 miljoen kilo. In gewicht is dat wel eens meer geweest, maar de 153 miljard stuks is wel het hoogste aantal ooit gemeten. In 2016 ging het om 292 miljoen kilo en 27 miljard stuks mesheften. De mesheftvissers merkten een afname.

De bestanden van otterschelpen en zaagjes namen ook toe, respectievelijk tot 4,9 miljard (1996: 3,8 miljard) en 24,5 miljard (2016: 15,6 miljard) stuks. Het aantal venusschelpen ging omlaag: van 11,5 naar 8,5 miljard stuks. Kokkels werden wederom niet aangetroffen in de kustzone.

Verklaringen voor de grote veranderingen de afgelopen jaren in de bestanden schelpdieren zijn niet direct aan te wijzen. Projectleider Troost: ,,Vaak zijn de oorzaken voor omvangrijke broedvallen van schelpdieren, die vaak slechts eens in de zoveel jaar voorkomen, niet goed te duiden. Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren waarbij alles mee moet zitten. 2016 was blijkbaar zo’n jaar. Toch lijkt er in de kustzone meer aan de hand, want we zien al een langere tijd een toename van zaagjes, otterschelpen en venusschelpen, en in 2015 is spisula al begonnen toe te nemen.’’ [Bron: Visserijnieuws.nl]

Inventarisatie van de schelpdierbestanden in de Nederlandse kustwateren.

Er worden in het voorjaar 790 locaties bemonsterd. Op de foto een grote vangst spisula’s

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl