Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Visserijdocumentaire ontmaskert Brusselse NGO's. [video]

Vandaag lanceren Noordzeevissers de Nederlandstalige versie van de Franse documentaire ‘Oceanen; Stem van de Onzichtbaren’. De onafhankelijk geproduceerde film (56 min.) legt o.a. dubbele agenda’s bloot van de Europese anti-visserijlobby.

De Bretonse filmmaakster Mathilde Jounot wilde aanvankelijk een film maken over overbevissing. Tijdens haar journalistieke reis rond de wereld ontdekt ze echter dat het shock-label ‘overbevissing’ te pas en te onpas wordt gebruikt om vissers zwart te maken. Ze graaft dieper, bezoekt internationale oceaan- en visserijconferenties, praat met visserijbiologen en Europese, Aziatische en Afrikaanse vissers, en erkent dat ze er naast zit. Overbevissing is een hardnekkig NGO-frame op basis waarvan politici beslissingen nemen die visserijgemeenschappen wereldwijd elimineren.

Onthullend

Ronduit onthullend is de film als Jounot de dubbele agenda’s blootlegt van organisaties als Het Wereld Natuur Fonds - en de bij ons relatief onbekende, maar in Brussel machtige (door The Rockefeller Foundation gesponsorde) Oceana-Europe en PEW-Europe. Onder het mom van natuurbescherming zijn die uit op het kleineren van de (Europese) visserij. Brice Lalonde (WWF-Frankrijk) wil alle wildvangst “zonder keurmerk verbieden” en vindt dat “de hele kustlijn kan worden toegekend aan aquacultuur.”

Jounot vraagt zich af, “of het beschermen van het milieu wel het enige doel is van milieuorganisaties.” Ze laat zien dat viskeurmerk MSC een initiatief is van WWF en multinational Unilever - en dat aquacultuur-keurmerk ASC wordt beheerd door Marine Harvest, de grootste producent van kweekzalm. “Hoe kunnen wij mensen vertrouwen die een label toekennen dat zij zelf hebben gecreëerd,” klinkt de voice-over.

Privatisering van de oceanen

De vertaling van de film is bekostigd door de Nederlands/Belgische vissersactiegroep EMK. Op een steeds ongelijker speelveld voelen deze zeevissers zich in de hoek gedrukt. Deze maand nog werd hen in Brussel nieuwe vangstbeperkingen in het vooruitzicht gesteld. Terwijl de visbestanden in de Noordzee er juist uitstekend voor staan, fact checkte NRC recent. “Met list en bedrog hebben NGO’s politici iets op de mouw gespeld,” zei Pim Visser van koepel VisNed in de krant Visserijnieuws.

Ook de gevreesde Europese aanlandplicht voor babyvisjes is er zo tamelijk ‘feitenvrij’ doorgedrukt. Toenmalig pleitbezorger, EU-Commissaris Maria Damanaki, is nu Global Managing Director for Oceans bij het Amerikaanse The Nature Conservancy, waar zij werkt aan ‘transformatie van oceaanmanagement.’ Volgens filmmaakster Jounot beleven we “de privatisering van de oceanen.” [Persbericht EMK via Facebook] De documentaire is hieronder te zien.

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl