Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Reactie NVB op bewering WNF: minder zeebodemdieren door visserij

Met verbazing heeft de Nederlandse Vissersbond op maandag 30 oktober kennis genomen van het Living Planet Report 2017 van het Wereld Natuur Fonds. In dit rapport stelt de natuurorganisatie dat het aantal zeebodemdieren in de Noordzee is afgenomen.

Living Planet Report eenzijdig belicht

De daling van het aantal zeebodemdieren zou komen door de visserij. “Dit is erg eenzijdig belicht. We betreuren het feit dat WNF niet alle factoren die van invloed zijn op het bodemleven in de Noordzee onderzoekt, daarna de juiste verbanden legt en dan pas conclusies trekt. Het is te makkelijk om één beroepsgroep aan te wijzen als boosdoener”, vindt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.

Zo zijn grote windparken op zee in opkomst, vindt er op grote schaal zandwinning plaats en is voor veertig procent van de Nederlandse Noordzee vergunning verleend voor het opsporen en winnen van olie en gas. “Elementen die ook invloed hebben op het zeebodemleven”, benadrukt Nooitgedagt.

Duurzame visserij

Voornamelijk de boomkorvisserij wordt in het Living Planet Report van WNF meerdere keren aangehaald als boosdoener. Een visserijtechniek die volgens het WNF-rapport bijna is verdwenen in Nederland. “Onze gegevens laten anders zien”, zegt Nooitgedagt. Daarnaast is een wens van WNF in het rapport om de visserij te verduurzamen. “Daar zijn we als sector al jaren mee bezig. De visserijsector blijft continu onderzoeken uitvoeren naar nieuwe en duurzame(re) visserijtechnieken”, aldus Nooitgedagt.

“De boomkorvisserij blijft in ontwikkeling, maar ook nieuwe technieken worden onderzocht.” Met dat laatste wijst hij op de pulsvisserij, een duurzame en innovatieve techniek waarbij het net over de bodem zweeft. Meer dan tachtig Nederlandse kotters maken op ontheffingsbasis gebruik van het pulstuig. Op 21 november vindt er een belangrijke stemming plaats over de pulsvisserij in het Europees Parlement.

Natura2000

Eén van de doelen die WNF wil bereiken met het Living Planet Report is het bodemleven in de Noordzee te herstellen door 30% van de Noordzee te vrijwaren van visserij en andere activiteiten. “We weten dat NGO’s grote Marine Protected Areas willen instellen en dit rapport moet die claim kracht bijzetten”, merkt Nooitgedagt op. “Maar de Natura2000-gebieden spelen al grotendeels in op deze wens.” [Nieuwsbericht NVB 31 oktober 2017]

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl