Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Reders verbaasd over aanvallen groene ngo’s

Destructief of duurzaam? Dat was de vraag op de hoorzitting in het Europarlement afgelopen maandag over ‘supertrawlers’. De pelagische sector wil dat het ‘framen’ (‘groot = slecht’) stopt.

Het Europarlement wilde op de hoorzitting de meningen horen van de pelagische industrie, de kleinschalige visserij (waarvoor de Ier Brian O’Riordan van LIFE het woord voerde), de groene ngo’s (waaronder Greenpeace) en de wetenschap. Voorzitter was Alain Cadec (de voorzitter van het Visserijcomité van het Europarlement).

,,Dat er anno 2017 nog een hoorzitting moet komen over de vraag of ‘supertrawlers’ destructief of duurzaam zijn!’’ PFA-voorzitter Gerard van Balsfoort (tevens vicevoorzitter Europeche) toont zich oprecht verbaasd. De grote vriestrawlers, het onderwerp van de hoorzitting afgelopen maandag in het Europarlement, hebben immers de laatste decennia bewezen duurzaam te kunnen opereren.

De vriestrawlers en grote tankboten vissen voor menselijke consumptie op giga-bestanden, met zeer weinig bijvangst, en er wordt goed samengewerkt met wetenschappers, de overheid en andere stakeholders, inclusief milieuorganisaties. De visserijen op de belangrijkste pelagische bestanden zijn al jaren MSC-gecertificeerd. Pelagische vis heeft de laagste carbon footprint. De grootte van de schepen maakt niet uit voor de duurzaamheidsvraag.

Die grootte is niet alleen noodzakelijk om de grote pelagische bestanden te kunnen exploiteren en tegen zeer redelijke prijzen op de wereldmarkt af te zetten, maar ook noodzakelijk omdat kleinschalige visserij alleen dicht op de kust kan vissen, waar de pelagische bestanden zich meestal niet ophouden, maakte Van Balsfoort duidelijk. Mits er sprake is van goed beheer hoeft kleinschalig en grootschalig elkaar niet te bijten.

In de presentaties van LIFE en Greenpeace en de daaropvolgende interventies van een aantal Europarlementatiërs vielen tot verbazing van Van Balsfoort de ongenuanceerde en niet- of half-onderbouwde beweringen op. LIFE heeft geen goed woord over voor de ‘supertrawlers’ en Pavel Klinckhamers van Greenpeace haalde wat Van Balsfoort betreft vooral veel ouwe koeien uit de sloot. ,,De aanvallen vanuit de ngo’s en LIFE en de vragen van de aanwezige parlementariërs waren bijna allemaal aan onze vloot gericht. Dat gaf mij nog wel de gelegenheid de kritiek te pareren en nogmaals onze manier van vissen uiteen te zetten. Stop met de ‘framing’ van onze trawlers.’’

Europarlementariër Annie Schreijer is overtuigd en steunde de sector met een tweet: ,,‘Supertrawlers’ zijn efficiënter en milieuvriendelijker. Hoorzitting commissie Visserij met goed betoog van Gerard van Balsfoort.’’ [Bron: Visserijnieuws.nl]

Vriestrawlers vissen op de oceaan op pelagische vis bestanden voor menselijke consumptie

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl