Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Studiedag Vissen in het Verleden 2017

Iedereen met een hart voor het rijke verleden van onze zeevisserij is van harte uitgenodigd op de vierde editie van de studiedag Vissen in het Verleden op 17 november 2017. Twee thema's staan centraal. Als eerste de Vissersopstand in Oostende van 1887, omdat het dit jaar 130 jaar geleden is.

Drie sprekers schetsen de socio-economische achtergrond. In de interactieve sessie De Cierk kan iedereen meedoen en kort een verhaal brengen dat te maken heeft met de ter ziele gegane Belgische visserij op haring en sprot. Ken jij een anekdote of getuigenis? Heb jij in een krantenknipsel of ander document liggen? Wil je een foto of filmfragment tonen? We horen het graag!

Het historisch aspect en een multidisciplinaire kijk op de geschiedenis van de Belgische visserij vormen zoals steeds dé sleutelwoorden van deze tweejaarlijkse studiedag. Vissen in het Verleden staat open voor iedereen die beroepsmatig of vanuit pure interesse meer te weten wil komen over dit stuk van onze geschiedenis. En zo meer inzicht wil krijgen in de actualiteit en toekomst van deze bedrijfstak. Geschiedkundigen, archeologen, ecologen, erfgoeddeskundigen, sociologen, visserijbiologen, heemkundigen, vissers, beleidmakers ... en andere geïnteresseerde professionelen of (ervarings)deskundigen zijn allen welkom.

Op vraag van ons publiek beperkten we de duur van de studiedag vanaf dit jaar tot een namiddag. Kort maar krachtig! We starten de namiddag met een sessie over de Vissersopstand in Oostende in 1887. In die periode heerste er in België een zware economische recessie, die ook ernstige gevolgen had voor de zeevisserij. Op 23 en 24 augustus 1887 kwamen de Oostendse vissers in opstand tegen de Britse concurrentie. De rellen werden bloedig neergeslagen door politie en brurgerwacht. Er vielen doden en gewonden. Al deze ellende speelde zich af tegen een opkomend kusttoerisme voor de rijke burgerij. Drie sprekers duiden de vissersopstand, de toestand en tendensen van het toenmalige visserijbedrijf en de recessie in het visserijbedrijf tijdens de Belle-Epoque periode.

Na de koffie gaan we van start met de sessie 'De Cierk'. Een 10-tal sprekers stellen kort een verhaal voor op basis van een voorwerp, een beeld, getuigenis of citaat, waarna ze in interactie gaan met het aanwezige publiek. Voor deze editie van de Cierk zoeken we vooral verhalen rond de ter ziele gegane pelagische kustvisserij op haring en sprot*. Wil je zelf een verhaal brengen? Neem dan voor 1 november 2017 contact op met nancy.fockedey@vliz.be.

Meer informatie over het programma is te vinden op de website van de studiedag: www.vliz.be/zeevisserij. Deelname aan de studiedag is gratis, maar inschrijving is verplicht voor 10 november 2017 via het online inschrijvingsformulier.

Het agentschap Onroerend Erfgoed, het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke (NAVIGO), het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) heten u van harte welkom. [Bron: Vliz]

'Visserijopstand, Oostende 24 augustus 1887' door Charles Wildt. Foto: Georges Jansoone (Wikimedia Commons)

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl