Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Britse vissers en visverwerkers lijnrecht tegenover elkaar

Andrew Kuyk, directeur-generaal van de Britse Provision Trade Federation, wil op visserijgebied het liefst alles bij het oude houden na de Brexit. Bertie Armstrong van de Scottish Fishermen’s Federation (SFF) wil juist zo snel mogelijk af van alle oude afspraken. De Noordzee kan beide kemphanen niet scheiden.

Kuyk sprak de voorkeur voor een patstelling uit tijdens de jaarlijkse conferentie van de Visfederatie. Deze bijeenkomst werd gehouden in Wassenaar op 1 november 2017 met als thema ‘Protectionisme of vrije handel in vis?’. Op exact hetzelfde moment stuurde de SFF een persbericht uit. Daarin de oproep om juist zo snel mogelijk na maart 2019 het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid de rug toe te keren. Duidelijk is dat de Britse visserij en handel lijnrecht tegenover elkaar staan.

Omzet vishandel vijfmaal groter dan visserij

Kuyk was gevraagd om de visie van Britse visverwerkers en vishandel op Brexit te belichten. Hij stelde dat de totale omzet van de Britse vishandelaren ongeveer het vijfvoudige bedraagt van de aanlandingen van de Britse vissersvloot. De bezorgdheid over het wegvallen van een belangrijk deel van de afzetmarkt onder Britse handelaren en visverwerkers is enorm. Zij zien het liefst dat na de Brexit een status quo blijft bestaan. Want niet alleen het verlies van Europese afzetmarkt, maar ook van de vele niet-Britse arbeidskrachten in de visverwerkende industrie maakt dat een harde Brexit rampzalig zal zijn.

Zo snel mogelijk onafhankelijke lidstaat

Aan de overkant van de Noordzee sprak Armstrong tijdens de jaarlijkse SFF-diner. Volgens hem zijn de zaken helder wat de visserij betreft. Binnen negen maanden na de formele exit in maart 2019 kan het Verenigd Koninkrijk het Europese visserijbeleid vaarwel zeggen. Daarna kunnen de Britten net als bijvoorbeeld Noorwegen en IJsland als onafhankelijke kuststaat aanschuiven bij de onderhandelingen over vangstmogelijkheden met de overgebleven EU-lidstaten.

SFF: Brexit zal geen schade opleveren

Desalniettemin laat Armstrong doorschemeren dat het in eigen handen nemen van de controle over de eigen wateren niet hetzelfde is als alle vis inpikken. Controle over toegang en vangstmogelijkheden betekent niet dat vissers uit de overgebleven EU-lidstaten buitensporig streng aangepakt worden. Maar dat het uitstappen uit de EU grote schade zal toebrengen aan de Britse visketen door het verlies van afzetmarkt en Europese investeringen, wijst Armstrong van de hand. “Onze sector is niet afhankelijk van subsidies,” stelt hij in het persbericht.

Halvering winstgevendheid visindustrie door harde Brexit

De European Fisheries Alliance, waarvan de Nederlandse Vissersbond deel uitmaakt, heeft als standpunt om een harde Brexit te vermijden. EUFA-woordvoerder Gerard van Balsfoort sprak eerder over de prognose dat een harde Brexit aan beide zijden van de Noordzee een verlies aan arbeidsplaatsen van 6.000 fte zou betekenen en een halvering van de winstgevendheid van bedrijven in de visverwerking. [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond 7 november 2017]

Lees ook: Brexit-journaal: de drie ‘highlights’ van deze week

...

Britse vissers en visverwerkers lijnrecht tegenover elkaar

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl