Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
EC: quota 2018, vangstverbod op paling in zee

De Europese Commissie (EC) heeft in haar voorstellen voor maximaal toegestane vangsten (TAC’s) een algeheel vangstverbod voorgesteld op paling in zout water. Verder wil de EC insteken op een verlaging van het tongquotum.

Het gaat om voorstellen die de basis vormen voor de onderhandelingen over de uiteindelijke quota die op 11 en 12 december moeten plaatsvinden in Europees verband.

Vangstverbod paling

Het vangstverbod voor paling zou moeten gelden van de Noord-Atlantische kust tot en met de Baltische Zee. Een eerdere voorstel van de EC voor een vangstverbod in het Oostzeegebied is echter in oktober nog weggestemd door de ministers uit de betrokken lidstaten. Zij willen eerst een pakket aan herstelmaatregelen afspreken met alle andere Europese landen.

Reactie DUPAN

Stichting Duurzame Palingsector Nederland heeft met een persbericht gereageerd op het voorgestelde vangstverbod. Daarin stelt voorzitter Alex Koelewijn: “In principe is het goed om de palingen die naar open zee trekken richting de paaigronden te beschermen. Maar als dit te eenzijdig gebeurt, wordt goed beheer gefrustreerd terwijl een vangstverbod alleen nauwelijks effect heeft op het herstel van de palingstand. De echte winst voor de natuur valt te behalen in het herstellen van de trekroutes voor paling. De palingen moeten dijken, sluizen en gemalen die de kust scheiden van het binnenwateren vrij kunnen passeren.”

Nederland gidsland

De Nederlandse Vissersbond beaamt dit. “Nederland is qua palingbeheer en herstel een gidsland voor andere lidstaten. Het zijn juist de beroepsvissers die dit beleid uitvoeren, omdat zij direct belang hebben bij het herstel van de paling. Een verbod betekent dat de vissers op zoek moeten naar andere bronnen van inkomsten. Dan blijft er niemand over om het beleid uit te voeren. Een vangstverbod werkt contraproductief,” aldus Derk Jan Berends. [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond 9 november 2017]

DUPAN en @EelGroup steunen verantwoorde aanpak palingvisserij, foto Dupan

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl