Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
‘Fake-news’ van WNF en CBS over bodemberoering

Veel publiciteit na ‘broddelwerk’ van het CBS en het Wereld Natuur Fonds (WNF) bij de publicatie over het verdwijnen van 30% van de bodemdieren op de Noordzee.

De kranten stonden er bol van. Het “schokkende nieuws” van het Wereld Natuur Fonds dat 30% van de bodemdieren in de Noordzee de afgelopen 25 jaar verdwenen zouden zijn en dat de bodemvisserij hiervan de als oorzaak is.

Het nieuws is gebaseerd op CBS-gegevens. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is een overheidsdienst, die in opdracht het Wereldnatuurfonds een grote hoeveelheid publiek beschikbare gegevens analyseerde. Tot zover is er niets aan de hand, behalve dat het vreemd is dat een overheidsdienst dit soort betaald onderzoek doet. Met de analyse is samen de publiciteit gezocht, met veel persaandacht tot gevolg.

VisNed was zeer verbaasd over het nieuws en ondertussen heeft Wageningen Marine Research (WMR) de berichten bestudeerd. Zij hebben doorwrocht en vernietigend commentaar op het CBS werk. Daarin zijn harde woorden als ‘simplistische benadering’ niet geschuwd. Volgens WMR kunnen op basis van de gegevens die beschikbaar zijn geen conclusies getrokken worden. Hier vindt u het commentaar van WMR.

Maar het publicitaire kwaad is geschied, de sector staat in een kwaad daglicht en vooralsnog is er geen enkele nuancering in de pers. En niet alleen de media reageert, ook 2e Kamerleden hebben vragen over de resultaten. Er zijn spoeddebatten aangevraagd en schriftelijke vragen gesteld over de ‘alarmerende situatie’.

Na een toelichting van VisNed hebben ook veel Kamerleden vraagtekens bij de publiciteit. Zo stelde Eppo Bruins van de ChristenUnie, mede namens de leden Dijkgraaf van SGP en Geurts van CDA vragen over de manier van werken door het CBS (een overheidsdienst) die zoveel publicitaire schade aan de visserijsector toebracht. Hier de link naar de tweet met zijn vragen .

Gistermiddag kwam het nieuws dat het CBS haar harde conclusies zou nuanceren .

Maar het WWF hulde zich in stilzwijgen. Dat was eigenlijk ook wel logisch want zij hebben alleen maar belang bij het bestoken van de maatschappij met slecht nieuws. Deze nuancering door het CBS achteraf is natuurlijk goed, maar zou niet nodig geweest zijn als het CBS vanaf het begin wel zorgvuldig te werk was gegaan. [Nieuwsbericht VisNed - vrijdag 3 november 2017]

Lees ook: CBS nuanceert bericht over afname diersoorten Noordzee

‘Fake-news’ van WNF en CBS over bodemberoering

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl