Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
  
 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Bezoekers
Nieuw boek: ‘Urker vissers, de namen achter de nummers’

De allereerste Urker visser van wie het vaartuig werd geregistreerd was Albert Asma (1820-1904) op 22 juli 1882. Op die bewuste zaterdagmorgen wordt diens schuit ‘De Jonge Klaas’ in het toenmalige gemeentehuis op het eiland Urk ingeschreven als UK 1. Dat jaar werden er 179 Urker botters en schuiten geregistreerd.

Jurie van den Berg (51) heeft een monnikenwerk verricht. Van alle Urker scheepsnummers vanaf 1882 heeft hij eigenaren en opvarenden getraceerd en beschreven in zijn nieuwe boekwerk ‘Urker vissers, de namen achter de nummers’. Het bleek zo’n veelomvattend werk te zijn dat het in twee delen zal worden uitgegeven. Het eerste deel met de nummers UK 1 tot UK 120 verscheen afgelopen week.

Oud-visserman Van den Berg is kenner van de Urker visserijhistorie. Hij heeft al meerdere boeken op zijn naam staan, waaronder het indrukwekkende en ontroerende ‘Een zee van tranen’ over de mannen op het Urker vissersmonument. De eerste druk daarvan in 2010 met duizend exemplaren was in 2,5 maand uitverkocht.

In zijn andere boeken gaat het vooral om de nummers en technische gegevens, bijvoorbeeld van hekkotters. Het nieuwe tweeluik belicht de vissers. Anders dan Van den Berg dacht blijkt dat families toch niet zoveel waarde hechten aan de nummers. Registratieplicht werd vanwege schermutselingen op zee in 1881 Europees ingevoerd. Veel vissers stonden sceptisch tegen een nummer op hun vaartuig, sommigen hadden met een verwijzing naar het Bijbelboek Openbaring zelfs principiële bezwaren.

Op de Urker vloot zijn slechts drie nummers die al vanaf 1882 tot op heden in dezelfde familie, met dezelfde achternaam, gevoerd worden. Dit zijn de UK 34 van de familie Romkes, de UK 135 van de familie Pasterkamp en de UK 168 van de familie Korf. De huidige eigenaren van de UK 1, Klaas en Jelle Romkes, blijken overigens via moederskant nazaten te zijn van de allereerste eigenaar Albert Asma.

In de komende Kerstbijlage van Visserijnieuws schrijft Jurie van den Berg een achtergrondartikel over zijn nieuwe boek. Het eerste deel is 288 pagina’s dik en voorzien van honderden foto’s, waaronder veel historisch materiaal en portretten. Zeer aanbevolen.

‘Urker vissers, de namen achter de nummers’ (deel 1) is in eigen beheer uitgegeven en verkrijgbaar bij het Trefpunt in winkelcentrum Urkerhard, bij boekhandel Koster aan de haven en bij auteur Jurie van den Berg thuis, Pyramideweg 26 in Urk of per mail: info@vandenbergmaritiem.nl. Prijs: 29,95, A4-formaat, 288 pagina’s full colour. [Bron: Visserijnieuws.nl]

Monnikenwerk van auteur Jurie van den Berg

 

Zoeken
Translate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl