Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Puls voor alsnog gered

Dinsdag 21 november werd er in de visserijcommissie van het Europees Parlement gestemd over het ontwerprapport van de Spaanse rapporteur Mato. Dit rapport behandelt de pulskorvisserij en of puls definitief toegelaten gaat worden of niet.

Pulskorvisserij is een innovatieve vistechniek die het milieu spaart én visbestanden intact houdt. Momenteel is er een beperking vanuit de EU opgelegd waardoor een lidstaat slechts vijf procent van de vloot mag gebruiken voor puls. Als men dus de puls wil gebruiken, is er een puls ontheffing nodig.

De inzet van Nederland en van mij was en is om deze tijdelijke ontheffing om te zetten in een permanente goedkeuring en toelating. Dit omdat de onderzoeksresultaten naar puls bemoedigend zijn. De Europese Commissie spoort vissers aan tot innovatie en de Nederlandse vissers hebben daarop gereageerd met het gebruik van de pulskor als visserijtechniek.

Momenteel maakt Nederland gebruik van 84 vaartuigen die de pulstechniek gebruiken. Dat zijn flinke investeringen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de puls onnodig wordt belemmerd vanuit de Franse overheid. De Fransen hebben het ons moeilijk gemaakt om puls te kunnen aanvragen als reguliere vergunningen. Spannend was de stemming dus zeker.

De Visserijcommissie van het EP telt zevenentwintig leden. Amendement 617 van de Franse visserijvoorzitter Cadec waarin de experimentele vijf procent regel zou blijven bestaan, was op het nippertje verworpen (dertien voor, dertien tegen en één onthouding). Dit houdt in dat er ingestemd is met de definitieve toelating van puls in het rapport van Mato. Uiteindelijk is het rapport van Mato zelf aangenomen met twintig stemmen voor tegenover vijf tegen en twee onthoudingen. Een ruime meerderheid dus, waardoor de pulskorvisserij voor alsnog is gered.

Helaas is het niet gelukt om het mandaat te krijgen waarmee de onderhandelingen tussen de Raad, het Europees Parlement en de Commissie zouden beginnen. Nu gaat men naar de plenaire in Straatsburg; er is echter nog geen zekerheid wanneer hierover gestemd gaat worden. Dit rapport heeft allerlei Nederlandse stakeholders bij elkaar gebracht en het is mede dankzij hen dat dit resultaat behaald is. Nu is de uitdaging om de puls ook door de plenaire te maneuvreren.

De eerste slag om de pulskorvisserij in het Europees Parlement is gewonnen, maar het blijft nog even spannend!

Peter van Dalen

Europarlementariër CU/SGP

Visserij coördinator ECR

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl