Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Geen excuses CBS aan vissers

Minister Schouten van LNV heeft op maandag 4 december – mede namens minister Wiebes van EZK (Economische Zaken en Klimaat) – antwoord gegeven op de Kamervragen over de rol van het CBS bij het verspreiden van het bericht dat de boomkorvisserij de oorzaak is van een afname van 30 procent van het bodemleven in de Noordzee.

CBS beschuldiging aan adres boomkorvisserij

‘Visserij en klimaatverandering zijn de belangrijkste oorzaken van veranderingen in de zoute natuur van Nederland. De boomkorvisserij is één van de belangrijkste oorzaken voor de afname van bodemdieren in de Noordzee.’ Deze boodschap op de website van het CBS sloeg in als een bom. Het nieuws op alle radiozenders (verzorgd door ANP), landelijke nieuwsbladen – honderden online media, niemand kon het nieuws over de forse afname van bodemleven in de Noordzee missen en in Den Haag werd al meteen opgeroepen de visserij te verbieden.

Klakkeloos

Tot de wetenschappers van Wageningen Marine Research met een verklaring kwamen: ‘klakkeloos zijn oorzaken aan trends opgehangen, deze conclusie kun je niet trekken.’ Het CBS trok het bericht in en plaatste een genuanceerdere versie, maar het leed was toen al geleden. De reactie van de wetenschappers was voor de Kamerleden Bruins (CU), Geurts (CDA) en Dijkgraaf (SGP) aanleiding  om Kamervragen te stellen en aan te dringen op een rectificatie en excuses van het CBS.

Onduidelijk is of het CBS tot rectificatie is overgegaan. De Telegraaf meldt van het CBS een rectificerend bericht te hebben ontvangen. Uit het antwoord van de minister blijkt dat het vervangen van ‘foute’ bericht voor een genuanceerder artikel op de website wordt beschouwd als een rectificatie. Voor wat de gevraagde excuses betreft: als visserijorganisatie heeft de Nederlandse Vissersbond (nog) geen verontschuldiging ontvangen van het CBS. [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond - 4 december 2017]

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl